Událo se v roce 2010…

Vážení čtenáři,

rubrika Událo se vám bude přinášet stručný souhrn důležitých a zajímavých událostí, a to vždy – pokud možno – za poslední týden. K novému roku však přinášíme více méně chronologickou rekapitulaci událostí za uplynulý rok 2010:

V Dubaji byla otevřena nejvyšší budova na světě, Burdž Chalífa, s výškou 828 metrů. Zemřel spisovatel a hudebník Ivan Medek. Uplynulo 400 let od Galileova objevu Jupiterových měsíců Íó, Európy, Ganyméda a Kallistó. Zemi zasáhla řada silných zemětřesení, nejsilnější z nich postihlo Chile (8,8° Richterovy škály), nejvíce obětí (212 000) si pak vyžádalo zemětřesení na Haiti.

Josif Stalin, Lazar Kaganovič, Vjačeslav Molotov a Pavel Postyšev byli shledáni vinnými za zorganizování hladomoru na Ukrajině. Země si mohla vychutnat nejdelší prstencové zatmění Slunce ve třetím tisíciletí n. l. Byl popraven organizátor genocidy Kurdů v Iráku, Alí Hassan al-Madžíd zvaný Chemický Alí. Zemřel Boa z Andamanských ostrovů, poslední mluvčí jazyka aka-bo. Kanadský Vancouver hostil XXI. zimní olympijské hry.

Soud rozpustil Dělnickou stranu, ta se vzápětí přetvořila v Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Kyrgyzstán zažil dvě vlny nepokojů: první, politická, svrhla dosavadního prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, druhá, etnická, vyhnala ze země desetitisíce Uzbeků. Devadesát šest vysoce postavených Poláků včetně prezidenta Lecha Kaczyńského zemřelo při letecké havárii u ruského Smolenska. Novým pražským arcibiskupem a primasem českým byl jmenován Dominik Duka.

Leteckou dopravu v Evropě na několik týdnů paralyzoval prach vyvrhovaný do ovzduší během erupcí sopky pod islandským ledovcem Eyjafjallajökull. Zemřel kardinál Tomáš Špidlík. Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsali v Praze smlouvu o jaderném odzbrojování. V Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, únik ropy pak způsobil největší katastrofu v historii ropného průmyslu.

Zemřeli spisovatel Jan Balabán a sportovní funkcionář Juan Antonio Samaranch. V Šanghaji se konala světová výstava Expo 2010. Zemřel olympijský vítěz v boxu Bohumil Němeček. Řecko se rekordně zadlužilo a následná ekonomická opatření vyvolala v zemi násilné protesty. Picassův obraz Akt, zelené listy a busta byl vydražen za rekordních 106 milionů dolarů. Zemřel právník a první český ombudsman Otakar Motejl. Střední Evropu tradičně zasáhly povodně, poprvé v květnu, podruhé v srpnu.

Zemřel nestor rockové hudby Ronnie James Dio. Vědci vytvořili funkční umělý genom. Z Muzea moderního umění města Paříže byly ukradeny obrazy v hodnotě 100 milionů euro. „Chci se rozloučit s reprezentací zlatou medailí,“ řekl trenér Vladimír Růžička a po pěti letech dovedl české hokejisty k vítězství na mistrovství světa. V parlamentních volbách zvítězila ČSSD, vládní koalici však utvořily ODS, TOP09 a Věci veřejné. Mistrovství světa v kopané pak vyhrálo Španělsko. Zemřeli publicista Vladimír Bystrov, čeští herci Ladislav Smoljak a Vladimír Dlouhý a americký herec Dennis Hopper.

Internetová sociální síť Facebook dosáhla pěti set milionů registrovaných uživatelů. Monzuny způsobily masivní povodně v Pákistánu, při nichž zemřelo přes dva tisíce lidí. Ruskou federaci naopak zasáhla vlna požárů. U Dobronína byl lokalizován a otevřen masový hrob s ostatky Němců zavražděných po konci druhé světové války, nalezeno bylo šest těl. V Dole sv. Josefa u chilského města Copiapó zůstalo na šedesát devět dní uvězněno třiatřicet horníků. Zemřeli československý odbojář Milan Paumer, cyklokrosař Radomír Šimůnek a spisovatel Ludvík Kundera.

Z Iráku se stáhla poslední bojová jednotka USA, čímž skončila americká účast v irácké válce. Kvůli shnilým pražcům přestal do Polné jezdit pouťový vlak. Šachovou olympiádu v Chanty-Mansijsku vyhrála v kategorii můžů Ukrajina a v kategorii žen Rusko. Zemřel americký herec Tony Curtis. U maďarského města Ajka se protrhla hráz odkaliště, následný únik žíravého červeného kalu způsobil jednu z největších ekologických katastrof v dějinách Maďarska.

V České republice se konaly komunální a parlamentní volby. V Polné byla vytvořena koalice Nezávislých, ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Zemřel ruský politik Viktor Černomyrdin a český sexuolog Miroslav Plzák. České basketbalistky vybojovaly na mistrovství světa stříbrnou medaili. Barmská opoziční politička Aun Schan Su Ťij byla propuštěna z domácího vězení, ve kterém strávila přes patnáct let. Vědcům z Evropské organizace pro jaderný výzkum se poprvé podařilo zachytit antihmotu.

Severní Korea provokativně bombardovala jihokorejský ostrov Jon-pchjong. Zemřel československý letec RAF a politický vězeň Jan Wiener. Server WikiLeaks uveřejnil statisíce přísně tajných informací. Nobelovu cenu za mír udělil Nobelův institut v Oslu vězněnému čínskému aktivistovi Liou Siao-poovi. Ten se stal od roku 1935 prvním, který neměl možnost cenu převzít ani v zastoupení. „Rezolutně odmítáme, aby jakákoli země nebo osoba využívala Nobelovu cenu za mír k vměšování se do vnitřních záležitostí Číny nebo k narušování čínské právní suverenity,“ uvedlo ministerstvo zahraničí Čínské lidové republiky.

Uplynulo 30 let od smrti Johna Lennona. Karel Gott získal 36. zlatého slavíka. NASA oznámila objev bakterie, která místo fosforu potřebuje k životu arzén. Francie oznámila objev hlavy Jindřicha IV., která se ztratila v roce 1793. Polenští fotbalisté byli v podzimní části krajského přeboru nejlepším týmem a vedou tabulku o jedenáct bodů. O zimním slunovratu proběhlo úplné zatmění Měsíce. Ministerstvem vnitra ČR bylo zaregistrováno občanské sdružení Polenský kruh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *