Mrkvová polévka s brambory

Tato polévka pochází opravdu z Polné. Vznikla v josefínské době a velice rychle se rozšířila po celém území monarchie od Sedmihradska po Tyrolsko a od Terstu po Krkonoše. Vařila se až do padesátých let minulého století. Od té doby je víceméně zapomenuta.

Na dva litry polévky se dá talířek na nudličky pokrájené mrkve a dusí se na oříšku (tj. velikost vlašského ořechu) másla. Zatím se připraví též talířek na nudličky pokrájených brambor, posypou se lžící zelené petrželky. Přidají se k mrkvi a spolu se dusí do žluta. Pak se zalije vodou a vaří do měkka. Nesmí se rozvařit. Ze lžíce hladké mouky se udělá žlutá jíška, rozdělá se vodou a polévka se tím zahustí. Přidá se na špičku nože pepře, doplní vodou, osolí dle chuti a přivede k varu. Na stůl se podává s osmaženými kostičkami chleba. Vaří-li se polévka pro nemocného, pepř se nedává.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *