Událo se 10.-16. ledna

Policie začala stíhat skupinu Ztohoven za padělání občanek, Ztohoven si totiž nechali legáleně vydat občanské průkazy s pozměněnou fotografií, na které pak měli volit a cestovat. Premiér Nečas oznámil, že jako nového ministra životního prostředí by uvítal Tomáše Chalupu. Přišla obleva. Baskická separatistická a teroristická organizace ETA vyhlásila příměří, tentokrát prý již opravdu trvalé. V Německu objevili dioxiny už i ve vepřovém a jali se vybíjet prasata. Pražský městský soud vydal mezinárodní zatykač na katarského prince Hámida bin Abdal Sáního obviněného ze sexu s příliš mladými dívkami.

Jihlavský primátor Jaroslav Vymazal dojel v běžkařském závodě Jizerská padesátka na krásném 867. místě z celkového počtu 3 736 účastníků. Vláda prohlásila, že potvrdí legitimitu třetího odboje, tedy ozbrojeného boje proti komunistické nadvládě v letech 1948 až 1989. Jihlavské listy přinesly zprávu, že útulkům na Vysočině (včetně polenského) bylo v rámci vánoční sbírky pořádané ZOO Jihlava předáno 240 kg žrádla a pamlsků pro psy a kočky. Železniční trať mezi Smržovkou a Josefovým Dolem zablokoval ledový masiv spadlý ze skály.

Německý pracovní soud uznal právo zaměstnankyň a zaměstnanců na barevné nehty a na paruky. Tatra Aleše Lopraise byla i přes protesty ostatních závodníků vyloučena z Rallye Dakar, poněvadž kvůli technickým problémům neprojela kontrolní body. Rallye pak vyhrál již posedmé Vladimir Čagin a překonal tak šest vítězství Karla Lopraise. Uběhlo devadesát let od premiéry Čapkovy hry R.U.R. Povodně a sesuvy půdy zasáhly tentokrát Brazílii, která hlásí již přes pět set mrtvých. Třetí stupeň povodňové pohotovosti byl vyhlášen i na několika místech České republiky.

Násilné nepokoje v Tunisku stály život již několik desítek lidí a vyhnaly ze země autokratického prezidenta Zína Abidína bin Alího. Násilí v haitském hlavním městě Port-au-Prince zase vyhnalo z ostrova mimo jiné olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, který tam byl na návštěvě. Největší věřitel akciové společnosti Sazka Radovan Vítek oznámil, že podá návrh na její insolvenci. Internetová encyklopedie Wikipedie oslavila deset let od svého vzniku.

Papež Benedikt XVI. podepsal dekret, podle něhož jeho předchůdce Jan Pavel II. zázračně uzdravil řádovou sestru trpící Parkinsonovou chorobou, tudíž už nic nebrání jeho blahořečení. V Americe se zázračně rychle uzdravuje i postřelená kongresmanka Gabrielle Giffordsová: „Gabby, pokud mě vidíš, ukaž palec nahoru,“ řekl podle slov senátorky Kirsten Gillibrandové manžel Giffordsové, a ta nezvedla palec, ale rovnou celou ruku.

Opilý Němec si vážně poranil hlavu během pádu na sjezdovce v Harrachově, kterou sjížděl na bobech. Ve Velkém Meziříčí ukopali dva Poláci svého spolubydlícího k smrti. Jihlavské listy přinesly zprávu, že bývalý lihovar v Záborné chce jeho majitel přestavět na byty, Záborenští se prý bojí, že půjde o byty pro tzv. nepřizpůsobivé občany.

Čeští vědci dokázali, že lišky se při lovu orientují podle magnetického pole. Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek zažaloval ministra dopravy Víta Bártu za to, že nazval kmotra Paroubkovy dcery Petra Bendu kmotrem. Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn obviněný současnou ukrajinskou vládnoucí mocí ze zpronevěry získal v České republice politický azyl. A server WikiLeaks oznámil odtajnění švýcarských kont.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *