Maso na mrkvi – Bourguignon [burgiňon]

Tento pokrm nepochází z Polné, ale z Burgundska ve Francii. Zato jde o zvláště chutné a hodně mrkve obsahující kulinářské dílo.

Půl centimetru silná kolečka z 5 až 6 mrkví, slabá kolečka ze tří cibulí, 3/4 kg zadního hovězího masa nakrájené na kousky jako pro přípravu guláše, mletý pepř, červené víno, snítka čerstvé petrželky, tymiánu, bazalky, bobkový list, mohou být i snítka saturejky a rozmarýny.

Do kameninové (porcelánové, skleněné), ne kovové či plastové misky naskládejte po vrstvách mrkev, svazek bylinek, maso a cibuli. Poslední vrstvu opepřete. Zalijte vínem tak, aby bylo vše pod hladinou. Přikryjte utěrkou a nechte v chladu 1 den uležet. Druhý den zceďte (víno nevylévat) a nechte okapat.

V kastrole nechte rozpustit kostičky slaniny. Potom prudce osmahněte maso, přidejte naloženou cibuli a nechte zesklovatět, přidejte mrkev a zalijte vínem. Duste pomalu do změknutí (asi 1,5 až 2 hodiny) a do vyvaření vína. V originále se maso nesolí, ale můžete přisolit dle chuti. Ozdobené petrželkou podávejte s bílým chlebem nebo vekou. Zapíjejte červeným vínem nebo pivem. Kdo bude tvrdit, že mu to nechutná, ať si … .* Víno použijte kvalitní, ne krabicové nebo kyselé.

* uvaří něco jiného.

1 Response

  1. Libuše Čáslavská napsal:

    Poznámka k receptu Boeuf bourguignon

    Jde o recept, který si myslím zaslouží více pozornosti, protože má i svou historii: Autorem receptu (věhlasného a v čechách opomíjeného) je Julia Child (1912 – 2004) žena amerického pracovníka ministerstva zahraničních věcí ve Francii. O této zemi a Paříži speciálně je známo, že je rájem kuchařů. Prostředí inspirovalo i energickou Juliu a přineslo jí nový smysl života. Její vášeň k jídlu se orientovala na francouzskou kuchyni. Stala se první Američankou, která vystudovala slavnou kuchařskou školu Cordon Bleu. Podílela se na slavné kuchařské knize Mastering the Art of French Cooking, kterou měly v šedesátých letech americké hospodyňky ve svých domovech možná častěji než bibli. (nikdy nebyla – bohužel přeložena do češtiny) Měla svůj vlastní televizní pořad (už tehdy!), ve kterém svým typickým a nezaměnitelným způsobem učila ženy za oceánem, že vaření může být i umění, vykonávané s láskou. O svých zkušenostech z Francie pak napsala knihu My Life in France.

    Právě madam Child se přisuzují zásluhy na tom, že prosadila francouzskou kuchyni na americké stoly.

    Ctižádostí Julie Child bylo, aby si každá hospodyňka poradila s přípravou i takových jídel, jaká servírují jen ve vybraných restauracích. Zkoušela a upravovala postupy, pilovala je především s ohledem na praktické užití – pokud možno bez lékárenských vah a špičkového kuchyňského vybavení.

    Její známou kuchyni i s detailním zařízením a takřka tisícovkou nožů si lze dnes prohlédnout ve washingtonském Národním muzeu americké historie, které je součástí The Smithsonian Institution – Smithsonova komplexu výzkumných a vzdělávacích ústavů…

    O jejím životě byl natočen americký romatický film Julie & Julia s hvězdnou Meryl Streep v hlavní roli (kdo rád vaří, určitě stojí za zhlédnutí)

    Nyní recept:

    Na internetu jsou stovky návodů jak uvařit „ten pravý“ boeuf bourguignon dle Julie Child,

    já jsem zvolila tyto dva, protože se nejvíce původnímu receptu podobají:

    http://sladkyoblacek.blog.cz/1010/boeuf-bourguignon-od-julie-child

    http://www.mirabal.cz/kuchynka/boeuf-bourguignon/#more-663

Napsat komentář: Libuše Čáslavská Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *