Událo se 24.-30. ledna

Vědci z amerického San Antonia prohlásili, že patrně pochopili příčiny Parkinsonovy nemoci. Slovenská prokuratura rozhodla, že definitivně nepotrestá Vasila Biľaka za podíl na zvacím dopise, kterým protireformní křídlo KSČ pozvalo do ČSSR vojska Varšavské smlouvy. Policejním prezidentem byl jmenován Petr Lessy. Na moskevském letišti Domodědovo se odpálil sebevrah a zabil přes třicet lidí. Kvůli nebezpečně hlubokému dekoltu Petry Kvitové se Televize Channel 7, která přenášela zápasy z Australian Open, rozhodla zabírat českou tenistku při jejích zápasech z jiného úhlu než je obvyklé. V grónském městě Ilulissat vyšlo slunce po polární noci o dva dny dříve a nikdo neví proč.

Vůdce duchovní školy Poetrie Jaroslav Dobeš známý jako guru Jára údajně léčil své studentky souloží a čelí obvinění ze zneužívání. Skončilo vysílání televize Z1. Ministr dopravy Vít Bárta se omluvil premiéru Nečasovi za to, že agentura ABL, kterou Bárta donedávna řídil, sledovala v roce 2007 politiky ODS na Praze 11. Obyvatelstvo arabských zemí se nepřestalo bouřit proti svým vládám; ta egyptská pohrozila případným účastníkům demonstrací vězením; během následných protestů v Egyptě zemřelo přinejmenším sto padesát lidí a vláda později podala demisi. Belgická tenistka Justine Henin ukončila kvůli zranění kariéru. V Kroměříži zemřela nejstarší Češka, stosedmiletá Marie Smejkalová.

Spolkový statistický úřad v německém Wiesbadenu zveřejnil nejnovější statistiky, podle nichž má Česká republika ze všech zemí EU nejmenší procento lidí žijících pod hranici chudoby. Třináctiletý Nor Walter Acre zahnal smečku vlků, která jej obklopila, tím, že z mobilu pustil píseň metalové kapely Megadeth. V jihlavském Muzeu Vysočiny byla zahájena výstava pravěkých fosilií. Helena Vondráčková po návratu z Jordánska šokovala skvělou figurou, napsal server Super.cz. Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli hospodaření lidí, kteří organizovali české předsednictví EU, údajně se mělo kdesi ztratit až sto padesát milionů korun. Ruský premiér Vladimir Putin vyprávěl v Kremlu vtip. Do České republiky se vrátily hluboké mrazy.

Z polenského kostela sv. Barbory někdo během pohřbu ukradl dvě sošky. Historicky druhou Miss Vietnam v ČR se stala sedmnáctiletá Vũ Thị Thùy Dương z Plzně. Zdeněk Štybar se stal podruhé v řadě mistrem světa v cyklokrosu. Lékařští odboráři vyjednali u ministra zdravotnictví dvě miliardy navíc, chtějí ale, aby se všichni lékaři mohli vrátit do nemocnic, z nichž hromadně podali výpovědi. „Těch peněz je tak málo, že pokud by se měly rozmělnit, tak to je pro ty lékaře už naprosto nepřijatelné,“ odpověděl pak předseda odborů Martin Engel na dotaz, zda něco ze dvou miliard dostanou i sestry. Vznikla internetová databáze děravých silnic www.vymoly.cz.

Statistici se nechali slyšet, že pro nadcházející březnové sčítání lidu uznají rytířský řád Jedi, který proslavila série filmů Hvězdné války, jako náboženství. Mexická pohraniční stráž zajistila pašeráky s pětačtyřiceti kilogramy konopí a podomácku vyrobeným masivní katapultem, s jehož pomocí chtěli pašeráci pytle dostat přes hranice do Spojených států. A Kanaďanka Mary-Lu Zahalan-Kennedy se stala první magistrou beatlesologie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *