Událo se 7.-13. února

Asi sto lidí protestovalo v Praze proti politickým represím na Ukrajině. Největším favoritem každoročních filmových cen Český lev se stal film Pouta režiséra Radima Špačka; nashromáždil dokonce víc nominací, než je kategorií. Do hlavního vysílacího času TV Nova vtrhla s velkou pompou turecká telenovela Tisíc a jedna noc, diváci tento krok ale příliš neocenili. Na thajsko-kambodžské hranici se po čase opět začalo bojovat. Jedenatřiceti Severokorejcům se v husté mlze omylem podařilo doplout na lodi do Jižní Koreje.

K bombovému útoku na moskevském letišti se přihlásil čečenský islámský rebel Doku Umarov. Česká fotbalová reprezentace dostala poprvé v historii čtyři góly. Jihlavské listy informovaly, že v Polné se ztrácejí věci a jsou k vyzvednutí na městském úřadě. Ukázalo se, že pražský tunel Blanka bude o deset miliard korun dražší; bývalý primátor Prahy Pavel Bém pak prohlásil, že jde o „fatální selhání nového politického vedení města.“ V Jižním Súdánu, který si nedávno odhlasoval nezávislost, již začaly první násilné nepokoje.

Pět z dvaceti pláten Muchovy Slovanské epopeje bylo převezeno z Moravského Krumlova do Prahy. „V boji s neslovanskými imigranty a Kavkazany se zbraně nezakazují, spíše naopak se jejich použití vítá,“ osvětlil v rozhovoru pro Lidové noviny ruský chuligán Vitalij, jak to vlastně chodí. Belgická senátorka Merleen Tammerman vyzvala Belgičanky k sexuální stávce, která by měla trvat, dokud se v zemi nevytvoří nová vláda, jejíž sestavení se táhne už od loňského června. Německé úřady začaly vyšetřovat legálnost kvarteta s obrázky největších diktátorů.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vzkázal Japonsku, že Rusko se v žádném případě nevzdá sporných Jihokurilských ostrovů. Manželka amerického prezidenta Obamy pak potvrdila, že Barack se konečně vzdal cigaret, neboť si už přes rok nezapálil. Fotbalové Spartě Praha se nezdařil podvod: postavila tři hráče, kteří měli být nemocní, na hřiště nastoupili v dresech svých spoluhráčů. Vítězslav Jandák se vzdal poslanecké imunity kvůli případu svého psa Alberta, jenž útočil na souseda. Egyptský prezident Husní Mubarak odstoupil a moc v zemi převzala armáda. Na silnicích na Polensku se stalo několik vážných nehod.

Izraelská Židovka porodila v palestinském Ramalláhu v uzavřeném pásmu na Západním břehu Jordánu; ukázalo se však, že do uzavřeného pásma vycestovala bez povolení a hrozí jí vězení. Ekvádorci se začali bouřit proti zamýšlenému zákazu kohoutích zápasů. Polenský starosta Jindřich Skočdopole se rozhodl ucházet se o místo šéfa okresního fotbalu. A Martina Sáblíková i přes pád dobruslila k bronzové medaili na mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *