Pomník zavražděným Němcům zatím v Dobroníně nebude

Zastupitelstvo v Dobroníně projednávalo 14. února, má-li být na hřbitově vztyčen pomník, který by připomínal masovou vraždu německých obyvatel z května 1945. O postavení pomníku požádal dobronínský rodák Johann Niebler, odsunutý po válce do Německa. Podle něj by se měl postavit zhruba metr a půl vysoký žulový kříž a měla by na něm být jména lidí zabitých během poválečného období jak v Dobroníně, tak v širokém okolí.

Tak velký kříž však prý není možné vztyčit, neboť je podle hřbitovního řádu příliš velký. Starosta Dobronína RSDr. Jiří Vlach (KSČM) sdělil internetovému deníku Aktuálně.cz, že „pokud by německá strana chtěla umístit památník v lokalitě Budínka, musí jednat s majitelem pozemku a stavebním úřadem.“ Zastupitelé tak prozatím o stavbě pomníku nerozhodli a odložili jednání na 21. března. Zároveň uložili starostovi, aby informoval Johanna Nieblera o hřbitovním řádu.

Dále v souvislosti s dobronínskou kauzou upozorňujeme, že v archivu České televize lze shlédnout krátký film Kříž s vlastní minulostí z dokumentárního cyklu Intolerance.

Dokument je k vidění zde.

16. února vyšel na stránkách ČRo6 zajímavý článek novinářky Lídy Rakušanové (k přečtení zde).

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *