Dále o mrkvi
Mrkev je nejzdravější syrová, jemně nastrouhaná se strouhaným jablkem, citronovou šťávou a trochou cukru nebo medu.
Chuť tepelně upravené mrkve nejlépe vynikne, když se dusí v trošce vody se špetkou soli, cukru a pepře. Po změknutí se posype sekanou petrželkou a poleje máslem. Komu mrkev na sladko nejede, může ji ochutit hořčicí nebo estragonem, bazalkou, kerblíkem, koprem či mátou peprnou. Pro dospělé je vyhovující dušená mrkev s cibulí. Na pánvi se rozškvaří kostičky slaniny, přidá se na jemno sekaná cibule a pak hrubě strouhaná, nebo na plátečky krájená mrkev. Přidá se sůl, pepř, kmín a dusí se do změknutí (nesmí se rozvařit). Chutná velice dobře.
Mrkev lze kombinovat s hráškem, kapustou i hlávkovým zelím.