Událo se 7.-13. března

Bývalý prezident Václav Havel řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že Kaddáfí je zločinec, kterého je potřeba odstranit. Současný prezident Václav Klaus s tím samozřejmě nesouhlasil. Václav Havel byl hospitalizován se zánětem dýchacích cest a zůstává v nemocnici. Poslanec Pavel Bém se opět rozčiloval kvůli své dovolené, tentokrát vynadal novinářce, která se ho zeptala, co celý měsíc dělal. Později přiznal, že byl v Jižní Americe, kde putoval pouští a ztékal nejvyšší horu kontinentu, Aconcaguu. Svět oslavil sté výročí MDŽ a konec masopustu. Anglická média tvrdě zkritizovala výkon Tomáše Rosického během zápasu Ligy mistrů, v němž Tomášův Arsenal prohrál 1:3 s Barcelonou.

Nové násilí v Egyptě vypuklo po svatbě koptského křesťana a muslimky – nevěsta, otec ženicha a dalších jedenáct lidí bylo zabito a rozlícení muslimové pro všechny případy vypálili i koptský kostel. V Německu proběhla stávka strojvůdců. Raketoplán Discovery se vrátil ze své poslední, dvaatřicáté mise a po 27 letech tak NASA ukončila jeho využití. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) získal na pochybné právnické fakultě ve slovenském Sládkovičově titul doktora práv. Dočasný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že by byl rád, kdyby se na podzim příštího roku uspořádaly předčasné volby. Lavina zavalila v Gruzii tři Čechy, jeden nepřežil.

Francouzští policisté našli v kanále na předměstí Paříže šperky za 14 milionů eur ukradené před dvěma lety. Na Slovensku se objevila dvouhlavá želva, jejíž obě hlavy jsou plně funkční a stává se, že se nemohou dohodnout, kam jít. Miroslav Kalousek oznámil, že disponuje nahrávkou z přísně tajného rokování šéfů českých deníků, druhý den prohlásil, že mystifikoval. V Jihlavě proběhl 11. ročník festivalu studentských divadel JID 20-11. Liberecká soudkyně Taťjana Bernátková přišla se zajímavou myšlenkou posuzovat hokejové bitky jako trestný čin, protože pěstní souboje na ledě vzbuzují nejnižší pudy i v divácích (boxeři, třeste se).

Američtí vědci došli k závěru, že lidský druh se od opic oddělil tehdy, když si pralidé uvědomili, že by měli více spolupracovat a nebojovat mezi sebou. „Vemte si zbytky těch fašounů do Německa a nezasviňujte nám s něma český hřbitov!“ napsal anonymní hrdina na tabulku sololitu a přibyl ji na známý kříž u Dobronína; o jeho vzkazu informovala i některá celostátní média. 14. dalajláma Tändzin Gjamccho oznámil, že by rád skončil ve funkci politického vůdce tibetského exilu. Čínu zasáhlo další zemětřesení. Deník MF Dnes přinesl zprávu, že poslankyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová si loni v říjnu stěžovala vedení strany na nedemokratické chování svého manžela, ministra dopravy Víta Bárty. Ozbrojené komando vojenské policie vtrhlo do budovy ČT a slídilo po tajném dokumentu.

Zemětřesení o síle 8,9° zasáhlo Japonské ostrovy, následná vlna cunami způsobila smrt nejméně pěti tisíc lidí. Ruský komunistický politik Vladimir Žirinovskij navrhl Japoncům, aby se přestěhovali do pustých oblastí Sibiře. Čtrnáctiletá ostravská slonice Vishesh porodila první slůně na území České republiky. V kuřecí líhni u Nového Jičína uhořelo asi tisíc kuřat. Trend protivládních protestů se objevil už i v absolutistické Saúdské Arábii. Slepecký pes Edward z Velké Británie, který po šesti letech služby dostal zelený zákal a oslepl, získal vlastního slepeckého psa. Nejstarším žijícím člověkem byla oficiálně jmenována stočtrnáctiletá Besse Cooper z USA. A do České republiky přišlo jarní počasí.

Začal sjezd ČSSD, na němž bude zvolen nový předseda strany. Středočeský hejtman David Rath vydal žertovnou knihu Názory a vize, jíž obdaroval účastníky sjezdu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *