Událo se 21.-27. března

Začalo astronomické jaro. Zemřel bývalý ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Bývalý izraelský prezident byl v prapodivném procesu odsouzen k sedmi letům za znásilnění a sexuální obtěžování. Česká republika se rozhodla, že se operací NATO v Libyi nezúčastní. „Černým pasažérem raketoplánu bude komoušský krtek,“ napsal The Wall Street Journal o nadcházející cestě plyšového Krtečka do vesmíru. České dráhy informovaly o svém plánu nakoupit vyřazené, třicet let staré vagony z Rakouska. Zemřel bývalý fotbalista a reprezentační kapitán Ladislav Novák. Uplynulo 10 let ode dne, kdy nad Tichým oceánem shořela vesmírná stanice Mir a 210 let ode dne, kdy byl ruský car Pavel I. udeřen mečem, škrcen a ušlapán k smrti ve své ložnici.

Dobronínští zastupitelé schválili pomník Němcům, ale pouze se jmény prokazatelně mrtvých. Během zasedání, na němž byla přítomna celostátní média, se strhla vášnivá výměna názorů mezi komunistickým starostou Vlachem a občanem Litavským, kterou rázně ukončil jiný místní komunista slovy „seš naplavenina, tak drž zobák.“ Poprvé vzlétl nový dvouposchoďový Boeing 747-8. V Jihlavě zemřel akademický malíř Gustav Krum. Zemřela americká herečka Elizabeth Taylor. Jihoafrická policie objevila v domě Radovana Krejčíře v Johannesburgu seznam lidí určených k likvidaci; číslo 1, Krejčířův obchodní partner Cyril Beeka, byl počátkem týdne zastřelen. Studie časopisu dTest ukázala, že v tuňákových konzervách málokdy bývá pravý tuňák – obvykle v ní je maso tunců, ale objevilo se i delfíní.

Český lyžař Stanislav Řezáč, poté co skončil druhý ve slavném Vasově běhu, vyhrál tradiční závod v běhu s batohem na zádech a pobavil svět svým anglicko-německo-norsko-českým rozhovorem. Venezuelský prezident Hugo Chávez rozvinul při příležitosti světového dne vody vlastní teorii, proč na Marsu není život: „Vždy jsem tvrdil a slyšel, že by to nebylo podivné, že na Marsu byla civilizace, ale možná tam dorazil kapitalismus a planetu zničil.“ V České republice začalo sčítání lidu. V Německu protestovaly statisíce lidí proti atomové energii. V Londýně pak protestovalo půl milionu lidí proti vládním škrtům. Média informovala, že radioaktivita v poškozené jaderné elektrárně Fukušima desetimilionkrát překročila normu; chvíli na to se zjistilo, že tomu tak není.

Proběhla akce Hodina Země, ke které se připojilo i město Polná. Syn Reinharda Heydricha Heider prozradil, že by rád zasponzoroval opravu zámku v Panských Břežanech, kde jeho rodina bydlela v době otcova protektorování. V Hranicích se neznámo proč upálil mladý muž. Americký pastor Chad Holtz připustil, že v pekle pravděpodobně nedochází k věčnému mučení duší zlých lidí, začež byl vyhozen z práce. Film Václava Havla Odcházení vyvolal společenské diskuse, a splnil tak svůj cíl. Po ministru obrany Alexandru Vondrovi začali lidé žádat demisi kvůli předražené zakázce z dob, kdy byl ministrem pro EU. Na letišti v indonéské Jakartě byli zadrženi dva muži, kteří chtěli do Dubaje propašovat čtyřicet krajt.

Výnosem prezidenta Dmitrije Medvěděva Rusko navěky přešlo na letní čas. Spojenecká vojska v Libyi významně zredukovala Kaddáfího letectvo a povstalci dobyli ropný přístav Rás Lanúf. Zemřela česká výtvarnice Jitka Válová. Fotbalisté FC Vysočina Jihlava se vyhoupli ve druhé lize na druhé místo a nastoupili tak cestu za postupem. Nový etický kodex zakázal poslankyním ruské státní dumy nosit minisukně. Letiště v Havlíčkově Brodě zahájilo druhou mezinárodní sezónu. Dlouholetý kapitán Dukly Jihlava Oldřich Bakus ukončil kariéru. Vít Bárta se nakonec rozhodl kandidovat na předsedu Věcí veřejných. A radní západosibiřského Taštagolu se rozhodli zřídit ve městě institut pro výzkum sněžných mužů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *