Událo se 28. března – 3. dubna

Soud poslal Sazku do úpadku. Francouzská šachová federace odhalila, že na šachové olympiádě v Chanty-Mansijsku se podvádělo; do podvodu byl zapojen i zlatý medailista Sebastien Feller. Maďarský konzul na Slovensku Géza Farkas označil Slovensko za kukaččí vejce. Alexandr Vondra neodstoupil. Svět nabídl Kaddáfímu beztrestnost, pokud se diktátor v tichosti přesune do některé z afrických zemí, kam nedosáhne mezinárodní právo. Karel Schwarzenberg to komentoval slovy: „Těžko může někdo říct ‚navrhuji, aby pan plukovník Kaddáfí se odebral do zaslouženého důchodu v Tramtárii,‘ když s tím tramtárská vláda ještě nesouhlasí.“

V arabském světě pokračovaly protivládní protesty. Během demonstrace v syrském městě Dará začala policie pálit do neozbrojeného davu a zabila desítky lidí. Česká protikorupční policie začala trestně stíhat bývalého ministra Karla Březinu. Média informovala, že dělník Matthew Lowe, kterého před dvěma lety vcucl stroj a protáhl ho dírou o průměru 13 cm, se téměř zotavil. Po internetu začala kolovat fotografie domu ve velšském městě Swansea, který vypadá jako Hitler. Kaddáfího údajně zradil jeden z jeho nejbližších spolupracovníků, ministr zahraničí Músa Kúsa. Během policejní akce v Ingušské republice, při níž byli nakonec zatčeni dva podezřelí z nedávného bombového útoku na moskevském letišti Domodědovo, bylo zabito celkem 20 lidí.

V Polné představila své umění populární dvojice entertainerů Eva a Vašek. Americká universita Yale vrátila do Peru přibližně čtyřicet pět tisíc artefaktů, které si před sto lety odvezla z inckého města Machu Picchu. Indočínu zaplavily povodně. Čína provedla největší zátah na disidenty za posledních několik let, zatčen byl i populární filosof a umělec Aj Wej-wej. V Afghánistánu se na protest proti nedávnému pálení koránů, které proběhlo na Floridě, uspořádalo pálení různých věcí připomínajících USA; během tohoto matiné zemřelo několik lidí. Následně vtrhl rozzuřený dav do budovy OSN a zabil třináct pracovníků. Krétu zasáhlo zemětřesení. V Pobřeží Slonoviny naplno propukla občanská válka. Ceny TýTý přinesly šok: Nejlepším zpěvákem se stal Michal David a nejlepší zpěvačkou Lucie Vondráčková.

Filmový festival Febiofest vyhrál polský snímek Křtiny. Ministr kultury Jiří Besser navrhl zákon, který by obnovil titul národního umělce, zákon má širokou podporu napříč politickým spektrem. Komunistka Marie Semlelová pak potěšila nejednoho bývalého národního umělce: „Bylo to pěkné vyjádření uznání umělcům. Je velká pomluva a nepochopení, když někdo říká, že si tím stát umělce kupoval. Umělci byli vždy rádi, když mohli na Hrad. Mrzelo mě pak, že mnozí se k systému, který je tak hýčkal, obrátili zády. Ale odpustíme jim.“ Známý politický šprýmař Vítězslav Jandák pak dodal: „Kvalitní kumštýř je někdo jako doktor přes duši a srdíčko. A doktor má titul MUDr. Proč by ho neměl kumštýř? Třeba NárUM. Ale myslím tím skutečné kumštýře, ne nějaký pomatence, kterým nikdo nerozumí.“

Mistrovství světa v kriketu vyhrála Indie. Ministr obrany Alexandr Vondra se v projevu, v němž se měl kát, nekál, a podřezal si tak pod sebou větev. „Měl hned na začátku přiznat, že to neměl pod kontrolou. Hovno měl pod kontrolou,“ komentoval projev Karel Schwarzenberg. V České republice bylo zaregistrováno Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, které má za cíl (mimo jiné) zrušit Benešovy dekrety. Boxer Ondřej Pála se stal profesionálním mistrem Evropy v těžké váze. Václav Klaus se vydal do Argentiny zkontrolovat ledovce: „Kontrola vypadá zatím určitě dobře. Ano, opravdu myšlenka, že by člověk mohl poroučet dešti a větru, nebo vůbec teplotě a klimatu, to je opravdu lidský sen někoho.“ Ve Vietnamu konečně chytili posvátnou želvu, která před nedávnem utekla ze zajetí. A nad Neapolí bylo spatřeno UFO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *