Událo se 4.-10. dubna

Ministr dopravy Vít Bárta byl obviněn z uplácení a rezignoval na svou funkci. Prezident Klaus prohlásil, že by vládě prospělo „jisté přeskupení“. V chropyňské chemičce vypukl rozsáhlý požár. Australská vláda se rozhodla, že na cigaretových krabičkách by neměla být loga značek, ale pouze obrázky vypadaných zubů a rakovinových nádorů. V Káhiře stříleli vojáci do lidí. Čeští politici začali přemýšlet o zpřísnění pravidel pro chov bojových plemen psů. Václav Čtvrtek, autor Rumcajse nebo Křemílka a Vochomůrky, by se dožil sta let.

Průzkum ukázal, že více než dvě třetiny Čechů jsou proti vojenskému zásahu v Libyi. Do Prahy přijel izraelský premiér Benjamin Netanjahu a do Brna lichtenštejnský kníže Hans Adam II. Kazachstán demokraticky volil prezidenta, výsledky (drtivé vítězství Nursultana Nazarbajeva) budou však oficiálně oznámeny až v průběhu tohoto týdne. Maďarská vláda připravila návrh, podle něhož by se měl oficiální název země změnit z Maďarské republiky na Maďarsko. V anketě o nejlepší knihu pro děti se nejlépe umístily Děti z Bullerbynu a Malý Princ.

V Praze byl objeven několik tisíc let starý hrob muže, jenž byl podle tehdejších pravidel pohřbívání pohřben jako žena, a stal se tak pravděpodobně nejstarším známým gayem na území České republiky. Rádci ruského prezidenta Medvěděva přišli s myšlenkou pohřbít mumii V. I. Lenina, čímž proti Medvěděvovi poštvali značnou část národa. Portugalsko oznámilo, že je krůček před státním bankrotem. Do světa se dostalo video z mezistátní návštěvy Václava Klause v Chile, na němž je vidět, jak český prezident „zprivatizoval“ protokolární pero a tvářil se při tom, jako by nic. Bob Dylan vystoupil v Číně, musel však vypustit značnou část nevhodného repertoáru.

Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že mezi disciplíny zimní olympiády přibudou ženské skoky na lyžích. Geofyzikální průzkum u dobronínského viaduktu neprokázal výskyt dalších mrtvol. „Přejeme Vám výtečné počteníčko a k tomu ještě to zdravíčko,“ popřála dvojice Eva a Vašek, která minulý týden vystoupila před zaplněným sálem polenského zámku, čtenářům Jihlavských listů. Divadelní spolek Jiří Poděbradský představil polenskou premiéru hry Sborovna. Na Horáckém zimním stadionu vystoupila se svou speciální show skupina Kabát. Absolutním vítězem knižních cen Magnesia Litera 2011 se stal román Zeptej se táty Jana Balabána.

Ve Francii začal platit zákon, který trestá zahalování tváře pokutou 150 euro; muslimové začali protestovat. „Nechci, aby se Británie ujímala nějaké vedoucí role tam, kde jsme za danou věc odpovědni především my (Britové), jak je tomu u tolika světových problémů,“ odpověděl britský premiér David Cameron na otázku, jak by mohla Británie pomoci s vyřešením otázky sporného území Kašmíru; okamžitě byl zkritizován velkou částí Britů. V Brazílii postavili přes třicet metrů vysokou věž z lega. Starosta německého Eppelheimu nechal ve městě nainstalovat lavičky pro teenagery, na těchto lavičkách není nutné respektovat zásady etikety sezení. A Američanka Gladys Burrill uběhla ve dvaadevadesáti letech maraton.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *