Polenská gastronomie v šerém dávnověku

Že se v Polné  vždy a za všech okolností jedla jenom mrkev? Ne. Zajímavá jídla jsou známá už z dob Jana z Polné. Tehdy se vlastně vařilo téměř po celém území patřící královské koruně přibližně stejně. Jídla nebyla složitá a kupodivu byla mnohdy chutná a hlavně sytá.

Vyzkoušel jsem například:

Prosná nebo jahelná kaše. Jáhly vařené ve vodě (stačí přesně podle návodu na obalu) promícháme s kousky vařeného nebo pečeného uzeného masa (uzení a nakládání masa do solného láku bylo tehdy nejrozšířenšjší konzervací). Pokud bylo maso čerstvé, použilo se pečené. Celé se promastí na vyškvařené slanině osmahnutou cibulkou a posype kysaným zelím. Tehdy se k tomu přikusovala žitná nebo pšeničná placka. Ještě na závěr kousek chleba s dobrým sýrem (v dnešní době lze použít sýr typu žervé, přírodní nebo zrající). Zapíjí se dobrým hustým pivem. Tato varianta byla ta dražší pro domy „urozených“ nebo v zájezdních krčmách. Pro méně majetné se vařila např. hrachová kaše vydatně maštěná škvarky. Přidávalo se rovněž zelí a kousek sýra a placka. Cibule a česnek se přidával téměř vždy. Pivo zpravidla lehčí.

V nejstarším českém popisu přípravy jídel z druhé poloviny 15. století je uvedeno 166 návodů jak uvařit dobré jídlo a z toho je 46 druhů různých kaší.   Nikde žádný knedlík, brambory nebo rýže – to se u nás ještě neznalo.

Občas některý historický recept přineseme. Bude vždy vyzkoušený a ohodnocený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *