Událo se 11.-17. dubna

Metrem v Minsku otřásl výbuch; běloruská policie z něj obvinila pět lidí a chystá se vyslýchat disidenty. „Neznám člověka, kde by rozpor mezi jeho slovy, články a tím, co skutečně dělá, byl tak markantní, jako je tomu právě u Klause,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny bývalý premiér Mirek Topolánek. Poslankyně Kristýna Kočí vyloučená z Věcí veřejných našla ve svém bytě odposlouchávací zařízení a následně byla jiným odposlouchávacím zařízením nahrána, jak říká, že zákulisní čachry proti vedení strany připravuje již tři čtvrtě roku; následně ale oznámila, že mystifikovala. Egyptský soud rozpustil Národní demokratickou stranu bývalého prezidenta Mubaraka a zabavil jí majetek.

Uplynulo padesát let od první cesty člověka do vesmíru. Organizace spojených národů schválila na ruský návrh 12. duben jako Den pokoření vesmíru člověkem; ruský velvyslanec u OSN Vitalij Čurkin se pak spolu s celým světem zaradoval: „První kosmonaut je náš, první kosmonaut v otevřeném vesmíru je také náš, naše je i první žena-kosmonautka, nakonec i první kosmický koráb se třemi lidmi na palubě je náš, stejně jako první kosmická stanice je naše a první cizinec na palubě naší lodi, první kosmický turista… a spolu s námi se z toho raduje celý svět!“ Hokejisté Třince se stali mistry republiky. V Ostravě se narodilo letos již druhé slůně (a zároveň druhé v historii českých ZOO).

Tomáš Vokoun oznámil, že nepojede na mistrovství světa. Publicista Miroslav Vodrážka podal trestní oznámení pro podezření z podvodu, neboť zjistil, že šest ústavních soudců zřejmě soudí bez řádného jmenování. Miloš Zeman řekl, že pokud by prezidenta České republiky volil lid, jistě by kandidoval. Nálezy dalších těl mrtvých prostitutek na Long Islandu v americkém státě New York dokázaly, že zde řádí sériový vrah. Francouzští vojáci dopadli ve sklepě se skrývajícího exprezidenta Pobřeží Slonoviny, Laurenta Gbagba. Světová média se bavila na účet Václava Klause a jeho kleptomanie. Někteří poslanci ODS vyjádřili přání vyměnit koaliční partnery za ČSSD. Volby ve Finsku vyhrála středopravá Strana národní koalice, na třetím místě s 19 % skončila nacionalistická strana Praví Finové.

Přes padesát tisíc lidí nacionalistické Putinovy mládeže demonstrovalo v Moskvě na podporu svého favorita. Mezi Švédskem a Řeckem vypukla diplomatická přestřelka poté, co řecký soud odložil případ Švédky, která na policii ohlásila, že byla znásilněna. Řecko ohlásilo, že zřejmě nezvládne splatit své dluhy. Podél cesty vedoucí kolem Areálu u studánky byly vysazeny čtyři javory. Chorvatský generál Ante Gotovina byl odsouzen za organizaci vyhánění Srbů z chorvatského území k trestu 24 let vězení; Chorvati se začali bouřit. Němec, který vykastroval osmapadesátiletého přítele své sedmnáctileté dcery, dostal šest let vězení. Spojené státy zasáhla vlna tornád.  A přestřelky s vodními pistolemi v Thajsku se zúčastnilo 3 447 střelců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *