Událo se 24. dubna – 1. května

Cena benzínu rekordně stoupla. Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli ztraceným milionům ze zakázky pražského magistrátu, která měla do hlavního města přilákat turisty. Do afghánského vězení se podzemním tunelem prokopali tálibánci, uprchlo kolem pěti set vězňů. Usámův kamarád Chálid Šajch Muhammad, kterého zadržují USA, prohlásil, že Al-Káida ukrývá v Evropě jadernou bombu. Český lékař Bohdan Pomahač provedl letos v bostonské nemocnici druhou transplantaci obličeje.

Vládce Běloruska Aleksandr Lukašenko označil vládce Ukrajiny Viktora Janukovyče za křiváka, neboť nebyl pozván na vzpomínku k výročí černobylské havárie. Následně z Běloruska přišla zpráva, že vláda vydala seznam zakázaných umělců, kromě Bělorusů se na něm objevili i herci Jude Law a Kevin Spacey nebo dramatik Tom Stoppard, kteří již dřívě vyjádřili podporu běloruské opozici. České opozici se nepodařilo, aby padla vláda. Během hlasování o nedůvěře poslanec Daniel Korte své „proti návrhu“ odzpíval a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se zakecal.

Policie dopadla uprchlé jihlavské tuneláře Jaroslava a Radka Leopoldovy. „Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu,“ přirovnala ústavní soudkyně Eliška Wagnerová vládní pokus změnit v rámci úspor pravidla stavebního spoření. Prezident USA Barack Obama dokázal rodným listem, že se narodil na území USA, čímž se potvrdilo, že byl do čela federace zvolen oprávněně. Britský princ William z Walesu se oženil a stal se tak vévodou z Cambridge. Papež Jan Pavel II. byl v rekordním čase šesti let po své smrti blahoslaven.

Německo otevřelo pracovní trh už i pro nás Východoevropany. Spojené státy zasáhla vlna tornád a bouří, během nichž zemřelo přes tři sta lidí. Američtí vědci potvrdili, že pásovci houfně přenášejí na člověka lepru. Jiní američtí vědci informovali lidstvo o tom, že možná objevili zatím neznámý druh síly, který vybočuje z dosud známých teorií fungování vesmíru. Muslimské bratrstvo vyzvalo k odporu proti syrskému prezidentu Asadovi, čímž se tito extremisté oficiálně zapojili do povstání v Sýrii. Palestinské strany Fatah a Hamás se usmířily.

Po republice se pálily čarodějnice. Lidé slavili svátek práce. Brněnská policie zadržela během prvomájového pochodu nácků celkem patnáct lidí. USA informovaly, že libyjští vládní vojáci berou před bojem viagru a pak znásilňují. Muammar Kaddáfí nabídl rebelům příměří, ti odmítli. Při útoku NATO byli údajně zabiti Kaddáfího syn Sajf Arab a tři vnoučata. A mistrovství světa v hokeji začalo nečekaně dobrými výkony německého národního týmu a nečekaně špatnými výkony reprezentace Ruska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *