Soubor polenských receptů
Polenský závitek
Recept vlastní – místo vzniku Polná – doba vzniku r.2006
4 porce – 60 min.
400 – 500 g zadního hovězího masa, 50 g sádla, 100 g cibule, asi 40 g hl. mouky, 2 vejce, 50 g slaniny, 2 sladkokyselé okurky, 2 – 3 větší hlavy podhřibů, 1 větší hlava růžovky, pepř, sůl, 1 až 2 kuličky jalovce, hořčice plnotučná, hovězí vývar
1. Plátky masa naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí
2. Připravíme si náplň. Na části sádla a rozpuštěných kostkách slaniny podusíme rozkrájené osolené houby, přidáme sekané okurky a zamícháme s vejci, nesmí příliš ztuhnout a zchladíme. Houby dusíme bez pepře, jinak ztratí aroma.
3. Náplň dáme na plátky masa s hořčicí a zavineme. Upevníme párátky nebo nití, osolíme, opepříme. Na sádle zpěníme cibuli a prudce opečeme závitky ze všech stran. Za občasného podlévání dusíme do změknutí.
4. Maso vyndáme, odstraníme párátka nebo nit. Šťávu vydusíme na mastnotu a osmahneme mouku a rozředíme vývarem. Povaříme s 1 až 2 kuličkami jalovce.
5. Omáčku přecedíme na závitky a ještě spolu prohřejeme.
Obměna: Plátky masa potřeme místo hořčicí sardelovou pastou. V tom případě nesolíme.
Vhodné s bramborovou kaší nebo rýží ozdobené petrželkou a kouskem kapie.
Kapr polenských měšťanů
Recept vlastní – místo vzniku Polná – doba vzniku r. 2007
4 porce – 30. min
4. porce kapra, 80 g slaniny, 4 stroužky česneku, snítka šalvěje, sůl, kajenský pepř, 1 lístek vavřínu (bobkový list)
1. Porce kapra protáhneme nudličkami slaniny se snítkou šalvěje
2. Potřeme je česnekem utřeného se solí a lehoučce poprášíme pepřem
3. Opečeme po obou stranách v oleji, do kterého dáme lístek bobkového listu, podlijeme a dodusíme
Podáváme s brambory nebo např. zelnými plackami
Pečená štika z Horního města
Recept vlastní – místo vzniku Polná – doba vzniku 2005
4 porce – 45 min.
1 středně velká štika, po 3 lžících sardelové pasty a citronové šťávy, ml.pepř, lžička strouhaného zázvoru, 100 g másla, plátky slaniny, sekaná pažitka, 2 dcl smetany
1. Podkůvky vykuchané a očištěné štiky potřeme kašičkou z utřené sardelové pasty, změklého másla, citronové šťávy, pepře, sekané pažitky a strouhaného zázvoru
2. Natřenou stranou dáme podkůvky na pekáč a nahoru poklademe plátky slaniny. Zalijeme smetanou a půl hodiny pečeme ve středně teplé troubě
Upečené kousky nabíráme širší lopatkou a na talíři posypeme sekanou pažitkou nebo petrželkou
Kaše z hovězího masa z 16. století
Převzato ze starých knih
Uvař hovězí libové maso, potom je na jemno posekej a rozpusť sladkým vínem šlehanými vejci. Smíchej, přidej trochu medu, rozinek, krájených mandlí a koření: skořici, zázvor, pepř, šafrán. Dej do horkého másla a dobře dus až bude jako jikry.