Soubor polenských receptů

Polenský závitek

Recept vlastní – místo vzniku Polná – doba vzniku r.2006

4 porce  –  60 min.

400 – 500 g zadního hovězího masa, 50 g sádla, 100 g cibule, asi 40 g hl. mouky, 2 vejce, 50 g slaniny, 2 sladkokyselé okurky, 2 – 3 větší hlavy podhřibů, 1 větší hlava růžovky, pepř, sůl, 1 až 2 kuličky jalovce, hořčice plnotučná, hovězí vývar

1. Plátky masa naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí

2. Připravíme si náplň. Na části sádla a rozpuštěných kostkách slaniny podusíme rozkrájené osolené houby, přidáme sekané okurky a zamícháme s vejci, nesmí příliš ztuhnout a zchladíme. Houby dusíme bez pepře, jinak ztratí aroma.

3. Náplň dáme na plátky masa s hořčicí a zavineme. Upevníme párátky nebo nití, osolíme, opepříme. Na sádle zpěníme cibuli a prudce opečeme závitky ze všech stran. Za občasného podlévání dusíme do změknutí.

4. Maso vyndáme, odstraníme párátka nebo nit. Šťávu vydusíme na mastnotu a osmahneme mouku a rozředíme vývarem. Povaříme s 1 až 2 kuličkami jalovce.

5. Omáčku přecedíme na závitky a ještě spolu prohřejeme.

Obměna: Plátky masa potřeme místo hořčicí sardelovou pastou. V tom případě nesolíme.

Vhodné s bramborovou kaší nebo rýží ozdobené petrželkou a kouskem kapie.

Kapr polenských měšťanů

Recept vlastní – místo vzniku Polná – doba vzniku r. 2007

4 porce – 30. min

4. porce kapra, 80 g slaniny, 4 stroužky česneku, snítka šalvěje, sůl, kajenský pepř, 1 lístek vavřínu (bobkový list)

1. Porce kapra protáhneme nudličkami slaniny se snítkou šalvěje

2. Potřeme je česnekem utřeného se solí a lehoučce poprášíme pepřem

3. Opečeme po obou stranách v oleji, do kterého dáme lístek bobkového listu, podlijeme a dodusíme

Podáváme s brambory nebo např. zelnými plackami

Pečená štika z Horního města

Recept vlastní – místo vzniku Polná – doba vzniku 2005

4 porce   –   45 min.

1 středně velká štika, po 3 lžících sardelové pasty a  citronové šťávy, ml.pepř, lžička strouhaného zázvoru, 100 g másla, plátky slaniny, sekaná pažitka, 2 dcl smetany

1. Podkůvky vykuchané a očištěné štiky potřeme kašičkou z utřené sardelové pasty, změklého másla, citronové šťávy, pepře, sekané pažitky a strouhaného zázvoru

2. Natřenou stranou dáme podkůvky na pekáč a nahoru poklademe plátky slaniny. Zalijeme smetanou a půl hodiny pečeme ve středně teplé troubě

Upečené kousky nabíráme širší lopatkou a na talíři posypeme sekanou pažitkou nebo petrželkou

Kaše z hovězího masa z 16. století

Převzato ze starých knih

Uvař hovězí libové maso, potom je na jemno posekej a rozpusť sladkým vínem šlehanými vejci. Smíchej, přidej trochu medu, rozinek, krájených mandlí a koření: skořici, zázvor, pepř, šafrán. Dej do horkého másla a dobře dus až bude jako jikry.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *