Událo se 20.-30. června

Začalo astronomické léto a houbová sezona. Na Pardubicku řádilo tornádo, které napáchalo značné škody. Podle nové policejní normy smí strážci zákona zabavit i menší než malé množství konopí. Drážní ombudsman Petr Fejk složil funkci, neboť vyšlo najevo, že má plat 270 tisíc korun měsíčně. Výbor OSN pro práva dítěte zkritizoval Českou republiku za příliš mnoho dětí v dětských domovech a vyzval ke zrušení babyboxů. Bývalý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí a jeho manželka byli odsouzeni na 35 let za krádeže. „Kde jste byla, když jsme uvedly do pohybu největší hnutí za práva žen v saúdské historii a potřebovaly jsme vás nejvíc?“ zlobily se saúdskoarabské řidičky v otevřeném dopise americké ministryni zahraničí Hillary Clinton.

V USA byl jako každý rok volen nejošklivější pes světa. V polské Poznani oslavili letní slunovrat vypuštěním osmi tisíc lampionů. Peruánský prezident Alan García nechal vztyčit největší sochu Krista na světě. „Nečtu ty vaše sr*čky a lži nekomentuji. Žádná z těchto „m*dek“ se neodváží sama a beze svědků přiblížit na 5 metrů To mi stačí. Respekt! To že české m*dky útočí řadu let na mé rodinné příslušníky, to je vaše vizitka, ne moje. Pokud se chcete štvanice zúčastnit, pozorně si odkrokujete 5 metrů. M*dka totiž nemá pohlaví,“ odpověděl esemeskou bývalý premiér Topolánek novinářce Parlamentních listů na otázku týkající se jeho studujícího syna. Poslanci přehlasovali senát a schválili „malou důchodovou reformu“.

Ministři financí eurozóny se shodli, že jejich země už krachujícímu Řecku žádné peníze nepošlou. Řecký premiér Georgios Papandreou oznámil další rozpočtové škrty, což vyvolalo vlnu násilí v ulicích. Evropská rada oznámila, že 1. 7. 2013 vstoupí Chorvatsko do EU. Paleontolog Boris Ekrt potvrdil, že nálezy kostí z Holubic a Srnojed patří dosud nepopsanému druhu dinosaura, a to dokonce teplokrevného. 12 000 km od Země proletěl asteroid 2011 MD, jehož velikost může být až 45 metrů. Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Muammara Kaddáfího. Dvanáct libyjských fotbalistů přeběhlo na stranu vzbouřenců. Ruské úřady odmítly zaregistrovat novou opoziční Stranu lidové svbody. Zemřel americký herec Peter Falk známý díky roli poručíka Columba.

Peking zasáhla blesková povodeň, zaplavila velkou část města včetně většiny stanic metra. Hlavou Mezinárodního měnového fondu byla jmenována Francouzka Christine Lagarde. Brtnický zámek byl krátce po svém zpřístupnění opět zavřen, a to kvůli padajícím stromům v zámeckém parku. Bahrajnská vláda odsoudila deset protestujících aktivistů na doživotí. Arabské protesty se rozšířily do Ománu. Severní Korea dočasně zrušila vysokoškolské vzdělání; studenti půjdou pracovat do dolů a na pole, aby pozvedli severokorejskou ekonomiku. U příležitosti spuštění nových stránek Vatikánu poslal Benedikt XVI. první papežský tweet v historii: „Drazí přátelé, právě jsem spustil news.va. Pochválen buď náš Pán Ježíš Kristus!“

Spojené státy informovaly, že pákistánská tajná služby kryla Usámu bin Ládina. Česká policie informovala, že poslankyně Kristýna Kočí figurující v úplatkářské aféře VV během výslechu na detektoru lži nedopadla nejlépe. Věci veřejné nominovaly do vlády dva nové ministry. Gruzie začala tlačit na země světa, aby přestaly používat její ruský název Gruzie, a přešly buďto na název Georgia nebo Sakartvelo. Ruští vědci slíbili lidstvu, že do dvaceti let najdou alespoň pár mimozemských civilizací. V Německu začalo mistrovství světa ve fotbale žen. Petra Kvitová postoupila do finále Wimbledonu. Egyptské islámské radikály rozlítil obrázek Disneyho postaviček Mickey Mouse a Minnie v tradičním arabském oblečení. A v Číně postavili 42 kilometrů dlouhý most, který se tak stal nejdelším mostem na světě postaveným nad vodou.

Na konec krátké upozornění: O prázdinách bude rubrika Událo se neaktivní. Přeji pěkné léto.

Jakub Zeman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *