Také o mrkvi

Mrkev je pro člověka nejvýznamnějším dodavatelem karotenu – provitamín A. Samotný vitamín A je ve velkém množství jedovatý, ale jeho nedostatek způsobuje šeroslepost a zhoršování zraku. Výhodou karotenu je, že si z něho naše tělo vytvoří jen tolik vitamínu A, kolik ho nezbytně potřebuje. Pro dostatečné zásobení organismu provitamínem A, bychom měli denně sníst alespoň 50 g mrkve (v syrovém stavu). Kromě toho 100 g mrkve obsahuje 0,048 g vitamínu B1, 0,48 g vitamínu B2 a 4,8 až 10 mg vitamínu C. Dále obsahuje vitamín K a PP, 31 mg vápníku, 0,64 mg železa, 7,3 g sacharidů, 0,2 g tuků a 0,9 g bílkovin. Energetická hodnota je 138 kJ, t.j. 33 kcal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *