Ryzcová polévka

Polévka pochází z oblasti polenska, humpolecka, brodska, pacovska a částečně žďárska, jihlavska a třebíčska.

4 porce    –   80 – 90 min. polévka je silná a výživná jako masový vývar

500 g ryzců (pravých a syrovinek) větších průměru hlav, 1 lžíce sádla, 2 lžíce mouky, sůl, kmín

1. Ryzce očistíme a nakrájíme přímo do studené vody, přidáme sůl a kmín

2. Zvolna (asi 1hodinu) vaříme až odvar získá silně oranžovou barvu

3. Z mouky a sádla připravíme zlatavou jíšku

4. Vývar scedíme, houby se tedy už nepožívají a rozředíme jíšku a chvilku povaříme

5. Do polévky zavaříme jakoukoli zavářku jako do hovězího vývaru nebo přidáme osmaženou housku. Kdo má rád v polévce houby může přidat zvlášť povařené a zcezené houby jiného druhu (lišky, podhřiby holubinky a pod.)

6. Posypeme sekanou pažitkou nebo ptrželkou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *