Ryzcová polévka
Polévka pochází z oblasti polenska, humpolecka, brodska, pacovska a částečně žďárska, jihlavska a třebíčska.
4 porce – 80 – 90 min. polévka je silná a výživná jako masový vývar
500 g ryzců (pravých a syrovinek) větších průměru hlav, 1 lžíce sádla, 2 lžíce mouky, sůl, kmín
1. Ryzce očistíme a nakrájíme přímo do studené vody, přidáme sůl a kmín
2. Zvolna (asi 1hodinu) vaříme až odvar získá silně oranžovou barvu
3. Z mouky a sádla připravíme zlatavou jíšku
4. Vývar scedíme, houby se tedy už nepožívají a rozředíme jíšku a chvilku povaříme
5. Do polévky zavaříme jakoukoli zavářku jako do hovězího vývaru nebo přidáme osmaženou housku. Kdo má rád v polévce houby může přidat zvlášť povařené a zcezené houby jiného druhu (lišky, podhřiby holubinky a pod.)
6. Posypeme sekanou pažitkou nebo ptrželkou