Pečeme mrkvance

Tento recept přetiskujeme tak jak nám jej poskytla paní Ludmila Vomlelová s jejím souhlasem. Ta jej převzala od své babičky, která žila maximálně jednu generaci poté co se buchty tohoto typu začaly péct. Dá se tedy téměř s jistotou  považovat za původní. Asi před 25 lety paní Vomlelová s touto pochoutkou vzkřísila a obnovila již opomíjenou tradici. Recept zařadilo do svých sbírek i Národopisné muzeum v Praze.

3 Responses

  1. Redakce napsal:

    Paní Věra Kašíková nám napsala.

    Dobrý den.
    Právě jsem četla nový článek o mrkvancích a musím přispět i dalšími recepty, které jsem se svými žákyněmi sesbírala před děti lety v projektu ZŠ Polná nazvaném (jak jinak) MRKVANCE. Recept paní Vomlelové je sice nejznámější, ale čtenáři by měli vědět, že není jediný. Mnohým návštěvníkům i domorodcům nechutná fenykl, a tak tyto avizované buchty s fenyklem a mrkví ani neochutnají, případně pouze ze zdvořilosti jeden kousek. Existují ale i verze, v nichž dominuje jiné, mnohem lepší a chutnější koření. Musím se pochlubit, že když návštěva přijde k nám, z mísy mrkvanců na stole většinou nezbyde nic. Všichni oceňují chutné a voňavé spojení vanilky, skořice a rumu, posílené štiplavostí pepře. Zvláště poté, když přijdou už rozmlsaní z pouti, kde ochutnali klobásy, vatu, popcorn atd.
    Na své si mezi recepty přijde každý. Při našem výzkumu jsem si ověřila to, co jsem tušila dávno. Snad každá rodina, která se pečením mrkvanců zabývá, má svůj vlastní recept. Viz příspěvek, který byl v roce 2006 zveřejněn v Polenském zpravodaji. Ne každému se chce připravovat s kynutým těstem, které vyžaduje určitý čas. V dnešní době, kdy většina z nás vlastní domácí pekárnu, nebo kvalitní kuchyňský robot, by to však už nemusel být takový problém 🙂 Nevzdávejme to. Výmluvy, že u nás peče je babička, jsou už obehrané. Babička nás jednou opustí a kdo bude péct místo ní?

    S pozdravem

    Mgr. Věra Kašíková

    Ve dnech 31. května až 2. června 2006 měli žáci ZŠ Polná možnost vyzkoušet si projektové vyučování. Ti, kteří měli chuť vyzkoušet si své kuchařské schopnosti, se sešli v projektu „Polenské mrkvance“.
    Žákyně 7. – 9. ročníku si během těchto dnů teoreticky i prakticky ověřily znalosti i chutě obyvatel našeho města.
    Výsledky naší práce jsme společně zpracovaly do dvou tabulek, k nimž přikládáme i sesbírané recepty od místních pekařek.
    za projekt „Polenské mrkvance“ Mgr. Věra Kašíková. (Projekt byl tehdy zveřejněn v zářiovém čísle Polenského zpravodaje 2006)

    Polenské mrkvance v číslech
    Na anketu odpovídalo 95 občanů města Polná
    1. Pečete mrkvance? ano – 38 ne – 57
    2. Jaké používáte těsto? kynuté – 33 nekynuté – 1 plundrové – 1 jiné – 3
    3. Jaké koření používáte? fenykl, citrónová kůra, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, anýz, černý pepř, nové koření, vanilka
    4. Chutnají vaše mrkvance vaší rodině? ano – 33 ne – 5
    5. Kdo v Polné peče nejlepší mrkvance?
    paní – Brožová, Machová, Vomlelová, Honzlová, Kupová, Vítková, Kašíková (Fenclová), Dohnalová, Nováková, Zvoníková
    Ochutnávka mrkvanců
    Naši vytipovaní ochutnávači hodnotili následovně:
    č. název autorka počet hlasů
    1. Fenyklové mrkvance sypané mákem pí Vomlelová 8
    2. S hrozinkami a cukrovou polevou pí Nováková 9
    3. S citrónem, skořicí a pepřem pí Kašíková 12
    Nejvíce diskuzí u veřejnosti vyvolal zřejmě vítězný recept rodiny Kašíkovy (Fenclovy). Oproti tradičním mrkvancům paní Vomlelové, jejíž pekařské umění je všeobecně známé, vynikalo toto pečivo svojí výraznou chutí (pro některé až příliš silnou). Ani jsme se nesnažily zatajit, že na skořici, citrónu a hlavně pepři opravdu nešetříme. Když slavíme pouť, chceme si opravdu pochutnat.
    A jak na naši práci reagovaly žákyně, které tento projekt realizovaly?
    Náš projekt měl název Polenské mrkvance. Pod vedením paní učitelky Kašíkové nás bylo 12 dívek. Pánové si nejspíše netroufali, ale jakmile mrkvance zavoněly z kuchyně, kde jsme zvládly vyčarovat kromě mrkvanců i další horácká jídla, sbíhaly se davy chtivých ochutnávačů.
    Ve středu, když jsme začínaly, jsme se vydaly sbírat recepty. Získané informace jsme daly dohromady a vybraly recepty, které zrealizujeme. Péct a vařit se začalo až ve čtvrtek. U plotny jsme se doslova potily až do dvou hodin. Pak bylo konečně dopečeno a mohly jsme s našimi vzorky vyrazit za vybranými ochutnávači.
    Porotci dostali kromě dobrot i dotazník, v němž jsme se ptaly, který z nabízených mrkvanců je podle nich nejchutnější. Dotazníky jsme vysbíraly v pátek, vyhodnotily a na oslavu naší práce jsme si ještě uvařily oběd. Abychom neporušily tradici, základem polévky byla mrkev, kterou jsme přidaly i do zelného salátu. Upekly jsme bramboráky a cibulový koláč s čerstvými bylinkami.
    Celý náš projekt byl velmi voňavý. Všechno jsme se rychle naučily a opravdu nic jsme nezkazily.
    Přikládáme několik receptů a přejeme dobrou chuť.
    Lenka Kölblová 9. A

    Mrkvance (Kubovi, Fenclovi, Kašíkovi)
    těsto: 0,5 kg hladké mouky, 0, 25 l teplého mléka, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, dvě vajíčka (stačí žloutky), 3 dkg kvasnic (půl kostky),10 dkg rostlinného másla, půl lžičky soli, hladká mouka na kvásek a vypracování těsta, vajíčko na potírání před pečením, asi 5 dkg másla na potírání po upečení, práškový cukr s vanilkou na posypání
    náplň: 0,5 kg jemně strouhané mrkve, 10 dkg másla, 15 – 20 dkg cukru (záleží na chuti), moka lžička černého mletého pepře, 2 lžičky mleté skořice, špetka nového koření a muškátového oříšku, šťáva a kůra z menšího citrónu, trocha rumu nebo rumové tresti pro vůni, asi 1dl vody pro podlévání
    postup: Z trochy mouky, cukru, mléka a kvasnic si zaděláme kvásek, necháme jej v teple vzejít.
    Do mísy přesejeme mouku, přidáme cukr, sůl a promícháme. Vlijeme vzešlý kvásek, vajíčka a tuk. Vymícháme pečlivě těsto tak, až se nám odlepuje od mísy. Lehce poprášíme hladkou moukou, překryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme suroviny na náplň. Vše smícháme ve větším hrnci a na mírném ohni dusíme 20 – 30 minut do změknutí. Vychladíme. Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme menší bochánky, naplníme je dušenou
    mrkví, položíme záhybem na plech vyložený pečícím papírem. Klademe dostatečně daleko, aby se nám při pečení nespekly ( na plech se vejde 12 ks). Rozpis stačí asi na dva plechy. Potíráme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 – 200 stupních asi 15 – 20 minut. Po upečení potíráme máslem a bohatě sypeme cukrem s vanilkou (vanilkovým cukrem).

    Mrkvancové tlamičky z jogurtového těsta
    Náplň: Oblíbená (mrkvová, tvarohová, oříšková …)
    Suroviny: 300g hl. mouky, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125g másla či rostl. tuku,
    1 vejce, 4-6 lžic mléka nebo bílého jogurtu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička prášku do pečiva, vejce na potření, cukr na posypání
    Postup: Uvedené suroviny dáme na vál a vše smícháme dohromady. Vyrobené těsto uložíme na
    2 hodiny do chladna. Odpočinuté rozdělíme na 2 díly, rozválíme a vykrájíme malá kolečka.
    Do každého kolečka dáme asi 1 lžičku náplně a přehneme napůl (připomínají rozevřené tlamičky). Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Toto těsto je možné zpracovat i do dvou závinů.

    Polenské mrkvánky podle paní Klusáčkové
    Těsto: 1 kg výběrové mouky (polohrubé), 3 žloutky, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 dkg kvasnic – stačí jedna kostka, 0,5 l mléka, asi 50 celých fenyklů.
    Náplň: 50 dkg jemně nastrouhané mrkve, dusit asi 10 minut na 1/8 másla s 20 dkg cukru, vanilkového cukru a 50 ks zrníček fenyklu. Nechat vystydnout, přebytečnou vodu z náplně slít.
    Bochánky potřít mlékem, na vršek nasypat mák. Upéct.
    Po vychladnutí vršek potřít napolo rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem.

    Polenské mrkvánky podle Aleny Novákové
    Suroviny: ½ kg hladké mouky, 5 dkg cukru, cukr moučka, 5 dkg kvasnic, ¼ l mléka, 2 žloutky,
    1 sklenka oleje, sůl, citrón,náplň – 1 kg mrkve, hrozinky, mletá skořice, cukr, 1 vanilkový cukr, rumové perníčky.
    Náplň: Nastrouháme 1 kg mrkve, dáme dusit s trochou mléka, přidáme hrozinky, osladíme dle chuti, přidáme trochu citrónové šťávy, mleté skořice, 1 vanilkový cukr a zahustíme nastrouhanými perníčky.
    Postup: Z mouky, cukru, kvasnic, mléka, soli, citrónové kůry a oleje zaděláme těsto. Necháme vykynout, pak děláme z těsta bochánky, které plníme mrkví. Potřeme rozmíchanými žloutky s citrónovou šťávou a dáme péct. Upečené sypeme moučkovým cukrem.

    Další verze mrkvánků
    Těsto: 500g polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 30 – 50g tuku, 1 vejce, špetka soli, 20g droždí, máslo.
    Náplň: 500g mrkve, 50g tuku, lžička másla, 1 malé jablko, 1 lžička mléka, sůl, pepř, skořic.
    Příprava těsta: Do mísy dáme cukr, vzešlý kvásek, sůl, mléko s rozkvedlaným vajíčkem a vlahý tuk.
    Příprava náplně: Očistíme mrkev a nastrouháme ji a necháme podusit. Dále postupujeme jako obvykle.

    Mrkvance od Ďásků (Slámů)
    Těsto: Klasické kynuté
    Náplň: 1 kg strouhané mrkve dusit na 1/8 másla 10 minut spolu s ¼ kg cukru, 1 vanilkovým cukrem a asi 50 ks fenyklů.
    Postup: Z vykynutého těsta děláme malé bochánky, plníme mrkví, necháme na plechu ještě asi ¼ hod kynout, potřeme vejcem a omočíme v drobence (cukr krupice + máslo + hrubou mouku). Upečeme, pokapeme rozpuštěným máslem a lehce pocukrujeme.

    Mrkvance od Hrozků
    Těsto: 1 kg poloh.mouky (2/3 poloh.+1/3 hl.), 250 g másla (200 g másla+ 1 lžíce sádla), 200 g cukru + vanilkový cukr, 5 dkg kvasnic, 3 vejce
    Náplň: Mrkev – nastrouhat + cukr + van. cukr, dusit na másle 5 -10 min.
    Postup: Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme duš.mrkví. Bochánky podmastíme, vršek potřeme zbývajícím bílkem a posypeme celým mákem.
    Upečené a vychladlé potřeme na posypaném vršku napůl rozpuštěným máslem (aby nestékalo) a posypeme hojně cukrem s vanilkou.

    Babiččiny polenské mrkvance (uveřejněno v pořadu Prima Vařečka)
    Těsto: 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžíce sádla , mléko,
    100 g krystalového cukru, 2 žloutky, 50 g droždí, sůl, 40 mletých nebo celých fenyklů
    Náplň: 500 g mrkve, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g másla, 1 bílek, 150 g máku,
    100 g moučkového cukru.
    Z droždí, trochu mléka a špetky cukru připravíme kvásek. Vykynutý jej vmícháme do mouky, přidáme
    žloutky, cukr, podle potřeby mléko, rozpuštěný a vychladnutý tuk, sůl a fenykl. Těsto zpracujeme a necháme vykynout. Nastrouhanou mrkev promícháme s krystalovým a vanilkovým cukrem, fenyklem a vše podusíme na másle. Necháme vykynout. Z těsta tvarujeme menší bochánky, naplníme je touto směsí a zabalíme podobně jako buchty. Před pečením potřeme bílkem
    a libovolně sypeme mákem, sezamovými semínky apod. Pečeme do zlatavé barvy při teplotě 180°.

    Mrkvance paní Novákové
    Ingredience: Těsto – mouka (hladká i polohrubá), sůl, vanilkový cukr, citrónová kůra, kvasnice, mléko, hera, máslo, cukr moučka, vejce, hrozinky. Náplň – mrkev (karotky), cukr, máslo, pepř.
    Těsto: Do 25 dkg mouky přidáme sůl (trošku) a podle chuti vanilkový cukr, 1 kostku rozdrobených kvasnic, 250 ml vlažného mléka a necháme vykynout. Až těsto vykyne, přidáváme postupně 75 dkg mouky střídavě s 250 ml vlažného mléka (více), 3 celá vejce, citrónovou kůru, hrozinky a nakonec rozpuštěné máslo s herou.
    Zamícháme dohromady a necháme chvíli v klidu.
    Náplň: Nastrouháme 1 kg mrkve (karotky). Když je suchá (bez šťávy) přidáme 1 – 2 lžíce vody. Dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a necháme přes ¼ hod. dusit. Potom vsypeme 1 – 2 lžíce cukru a špetku pepře, přidáme lžíci syrového másla a necháme ještě 3 min. dusit. Máslo ani mrkev se nesmí připálit. Necháme vychladnout.
    Mrkvance: Na pomoučněný vál dáváme lžící těsto a děláme z něj placičky (cca 1 cm silné).
    Na placičky dáváme hodně mrkve a vytváříme bochánky. Dáváme na plech zavázanou stranou dolů a necháme ještě chvíli vykynout. Rozšleháme vejce s trochou mléka a potřeme jím mrkvance. Poté je posypeme celým mákem a dáme péct. Když jsou červené, tak je vyndáme. Nesmíme je připálit. Až trochu vychladnou, potíráme nerozpuštěným máslem tak, aby se vytvořila vrstvička polevy. Potom
    podle chuti pocukrujeme. Hotové mrkvance můžeme rovnou podávat.

    Babiččiny polenské mrkvánky podle paní Vomlelové
    Těsto: 1 kg mouky (60 dkg výběrové polohrué, 40 dkg hladké), 20 dkg másla a 1 lžíce sádla, 20 dkg cukru, 3 žloutky, 5 – 7 dkg kvasnic, sůl, asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů, mléko dle potřeby
    Náplň: Strouhaná mrkev asi 1,5 kg, ¼ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 50 celých nebo rozemletých fenyklů. Dusíme na 10 dkg másla 5 – 10 minut. Udušenou mrkev necháme vychladit. Zůstane-li v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slejeme.
    Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkví. Na plech dáváme řídce, aby se bochánky nespekly – podle velikosti plechu 3 až 4 nebo 4 až 5. Podmastíme, pak lehce zmáčkneme, okraje pomastíme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.
    Upečeme a vychladlé mrkvánky potřeme na posypaném vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem (aby nestékalo) a hojně posypeme moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.
    Z tohoto množství je asi 50 mrkvánků – podle velikosti i více.

  2. Václav Skála napsal:

    Vážená paní, jsem velice rád za vaši připomínku. Raději však používejte okénko pro komentář. Reakce mohou být mnohem rychlejší. O různých chutích se zmiňuji v jiném článku a doufal jsem, že se někdo ozve na různé variace mrkvanců. Bylo by krásné kdyby jste některou zajímavou a více roršířenou variantu poskytla i našim novinám, což můžete udělat přímo vy sama. Rádi to uvítáme, jde nám přece o zachovávání obyčejů a když už jste si dala tu práci a provedla se svými žáky průzkum. Já se víc zajímám o historický původ. O koření nechci polemizovat, protože vím o různých dohadech hospodyň už z doby kdy jsem byl malý a u každé babičky nebo tety byla chuť jiná, ale vždy dobrá. Připomínám však, že fenykl není třeba zatracovat. Je to původní chlebové a koláčové koření už z dob středověku. Těším se na vaši spolupráci doplněním, alespoň nějakou variantou. Milé je také vidět mrkvance na „farmářských“ trzích. S pozdravem Václav Skála

  3. z.k. napsal:

    super, receptíky,jak od mojí mamky…

Napsat komentář: Václav Skála Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *