Soutěžní otázka č.5 – rybářská

O poutích nebo trzích byly v oblibě různé pochoutky na občerstvení podobně jako dnes párek v rohlíku. Ještě v 1. polovině minulého století se prodávalo poměrně velké množství smažených grundlí. Zde na Polensku se říkalo krundlí. Smažené grundle jsou v mouce obalované a rychle usmažené malé rybičky. Celé i s hlavou a ocasem. Něco podobného znáte od moře v Bulharsku nebo Polsku. Tam se však jedná o šproty nebo chcete-li příbuzné druhy sardinek. Naše rybičky byly sladkovodní hrouzci (něm.Gründlink). Odtud grundle. U nás se používaly ještě jiné druhy rybiček, kdysi velmi hojné a dnes již vlastně chráněné. Pro účel zpestření jídelníčku se také velmi často chovaly v různých strouhách s protékající vodou. Bylo to jakési rybářství chudých. Otázka zní:   Jak se jmenovala malá válcovitá rybka s výraznými vousky a mramorovanou kresbou? Spolu s hrouzky jich tady bylo plno.

[SurveyMe form=’rybarska‘]