Událo se o prázdninách

Americký motorkář zemřel na následky poranění hlavy během protestní jízdy proti povinnému používání helem. Petra Kvitová vyhrála Wimbledon. V Karlových Varech proběhl 46. ročník filmového festivalu. Zdrcující zprávu přinesli islandští ornitologové – pouze jediný pár papuchalků (symbolu ostrova) letos snesl vejce. V Sýrii pokračovaly demonstrace za změnu režimu a střílení do lidí. Protestovalo se i v Bělorusku, kde na umravnění neposlušných občanů stačilo zatýkání a slzný plyn.

Zemřel syn posledního rakouského císaře Karla I. a následník trůnu Otto von Habsburg. Monacký kníže Albert II. si vzal jihoafrickou plavkyni Charlene Wittstock. Afriku zasáhlo nejhorší sucho za posledních šedesát let, poté jej vystřídaly zničující deště a hladomor. Venezuela oslavila dvě stě let nezávislosti na Španělsku. Čína oslavila devadesát let komunistické strany. Zemřel český houslista Josef Suk. Norsko a Rusko schválily společnou hranici v Barentsově moři a prakticky si tak rozdělily Arktidu.

Nejpopulárnější britské bulvární noviny News of the World ukončily činnost kvůli aféře s odposlechy telefonů. Agentura AFP oznámila, že počet čínských webových stránek klesl kvůli cenzuře za poslední rok o 41 %. K omezení internetu se kladně postavil i ruský ministr vnitra Rašid Nurgalijev. Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že Zimní olympijské hry 2018 uspořádá jihokorejský Pchjongčchang. V Ostravě se konalo mistrovství světa v atletice do 23 let. Kanada stáhla své vojáky z Afghánistánu.

Na svou poslední misi odstartoval americký raketoplán Atlantis. Americký prezident Barack Obama zatelefonoval na vesmírnou stanici ISS a šprýmoval s astronauty o pizze. Jižní Súdán se oficiálně odtrhl od Súdánu a vyhlásil nezávislost. V Tatarstánu se potopil říční parník československé výroby, utopilo se 110 lidí. Vědci z Minnesoty oznámili, že po důkladné analýze lvích útoků na lidi byl prokázán častější výskyt napadení během úplňku. Z čínského ropného pole Pcheng-laj unikla ropa a zamořila 4 250 kilometrů čtverečních moře.

Německé organizace Netzwerk Quadriga a Werkstatt Deutschland chtěly udělit svoji každoroční cenu za přínos politice, ekonomice a kultuře ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi, což zkritizovali někteří dřívější držitelé ceny (mimo jiné Václav Havel a Šimon Pánek) a dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson ji rovnou vrátil, a tak se organizátoři raději rozhodli letošní cenu neudělit. Putin by si však nějakou cenu zasloužil, a to za svůj historický objev dvou starověkých amfor, na které „náhodou“ narazil během potápění v Černém Moři.

Švéd Richard Handl byl zatčen poté, co se snažil na kuchyňském sporáku štěpit atom. V areálu U Pekla byla zprovozněna lanová dráha. Zemřeli bývalé hokejisté Jaroslav Jiřík (první Čech v NHL) a král bodyčeků Oldřich Machač. Japonsko vyhrálo mistrovství světa v ženské kopané. Zemřela britská soulová zpěvačka Amy Winehouse. Norský idiot Anders B. Breivik odpálil nálož v centru Osla, která zabila sedm lidí a poté postřílel sedmdesát šest dalších na ostrově Utøya v Tyrifjordu.

V Belgii bylo zakázáno nošení burek. Tisíce Papuánců žijících v indonéské části Papuji demonstrovali za samostatnost. Statisíce Izraelců v Izraeli pak za sociální spravedlnost. Prudký liják v Jižní Koreji zabil sedmnáct lidí. V Baltském moři byl objeven vrak bitevní lodi Mars ze šestnáctého století. V Ugandě byla nalezena lebka lidoopa stará dvacet milionů let.  Vše ale předčil tým geologů, kteří objevili v Západní Austrálii fosilie organismů, jež se zdají být staré přinejmenším 3,4 miliardy let.

Vysočina změnila název na Kraj Vysočina. Bývalá ukrajinská premiérka a současná vůdčí postava opozice Julja Tymošenko byla zatčena kvůli údajným nevýhodným nákupům plynu z Ruska, které měly Ukrajinu poškodit. Polský populistický a nacionalistický politik a bývalý místopředseda vlády Andrzej Lepper ze strany Sebeobrana byl nalezen oběšený. Velkou Británii zasáhla vlna pouličních bouří a rabování. V Praze se uskutečnil festival sexuálních menšin Prague Pride.

Indický muž ze státu Madhjapradéš podstoupil hysterektomii poté, co mu lékaři v těle objevili plně fungující dělohu. Severokorejský vůdce Kim Čong-il se ve svém obrněném vlaku vydal na návštěvu Ruska, kde byl vřele přijat. Zemřela prorežimní komunistická herečka a aktivistka Jiřina Švorcová a protirežimní aktivista a zbojník Ctirad Mašín. Viktoria Plzeň postoupila do Ligy mistrů. USA zasáhl obávaný hurikán Irene, který však ke smůle nadšených médií nenapáchal tak velké škody, jak se čekalo.

V korejském Tegu začalo mistrovství světa v atletice. Starosta Soulu Oh Se-hoon rezignoval na svou funkci, neboť neprosadil školní obědy zdarma. Libyjští povstalci ovládli většinu země, plukovník Kaddáfí uprchl. V Polné se oběsili dva mladíci. Čína se rozhodla, že během následujících tří let obrátí tok řeky Jang-c‘-ťiang k Pekingu, k čemuž bude zapotřebí přesídlit z povodí tři miliony lidí. A francouzský turista potvrdil již dlouho kolující zvěsti, že na vrcholu nejvyšší africké hory Kilimandžára žije pes.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *