Událo se 12.-30. září

Američan Jonathan Trappe přeletěl Alpy s pomocí heliem naplněných balónků. V Keni explodoval ropovod a zabil sedmdesát pět lidí. Do Evropy dorazilo babí léto, do Asie monzun a s ním deště a záplavy, které vyhnaly z domovů miliony obyvatel. V Pákistánu vypukla epidemie horečky dengue. Senátní volby ve Francii vyhráli poprvé v historii páté republiky socialisté. I parlamentní volby v Dánsku vyhrála levice a volby v Lotyšsku pro změnu ruská strana Shoda. Palestina oznámila, že bude u OSN lobovat za nezávislost.

Na Ukrajině proběhla soutěž v rychlostním pojídání knedlíků; sedmasedmdesátiletý vítěz Ivan Mendel vzápětí po svém triumfu zemřel. (Zajímavostí je, že odměnou pro vítěze byl krajáč smetany.) Problémy s trávicím traktem má i osmdesátiletý Srb Branko Crnogorac, který musel zanechat svého dlouholetého koníčka – pojídání kovů – poté, co se mu nepodařilo strávit šlapku jízdního kola. Metr vysoký pornodvojník slavného kuchaře Gordona Ramseyho Percy Foster byl nalezen mrtvý v jezevčí noře.

Bývalý afghánský prezident Burhánuddín Rabbání byl zabit sebevražedným atentátníkem, když se s Táliby snažil dojednat mírovou dohodu. Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že ruský soudní proces s ropnou společností Jukos a jejím šéfem Michailem Chodorkovským proběhl v pořádku a legálně. Zemřel stoletý režisér Otakar Vávra. Do Tichého oceánu spadly zbytky orbitální observatoře UARS. Čína vynesla na oběžnou dráhu první díl své vesmírné stanice Tchien-kung 1. Ruská jaderná ponorka Svjatoj Georgij Pobědonosec se u Kamčatky srazila s rybářskou lodí.

Irský důchodce Michael Faherty spontánně vzplanul a shořel. Fanoušek radiace objevil na dětském hřišti v pražském Podolí váleček s radiem. Americká skupina R. E. M. se po třiceti letech rozpadla. Proběhl desátý ročník Evropského dne jazyků propagujícího jazykovou rozmanitost Evropy. Katolický papež Benedikt XVI. navštívil rodné Německo a setkal se s rozporuplným přijetím. Zemřela keňská ekologická a společenská aktivistka a laureátka Nobelovy ceny za mír Wangari Maathai. Keňan Partick Makau Musyoki zaběhl v čase 2:03:38 nejrychlejší maraton v historii. A zemřela slavná šikmooká vačice Heidi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *