Událo se 1.-9. října

V Polné začala měsíční akce Rotopedtours a Pěškotours. Ochladilo se a pak se zase oteplilo. Neznámí žháři podpálili mešitu v izraelské vesnici Tuba-Zangaríja. Na jihu Čech začali řádit falešní asfaltéři. Italský soud po čtyřech letech osvobodil Američanku Amandu Knox a jejího přítele Raffaela Solecita v celosvětově medializovaném případu sexuálně motivované vraždy jejich britské kamarádky Meredith Kercher. Rusko a Čína vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN odsuzující brutální potlačování protivládních protestů v Sýrii. Plynárenský podnik v ruském Vladivostoku uhasil věčný oheň na památku padlých námořníků, neboť místní flotila nezaplatila za plyn; ruská média informovala, že prezidenta Medvěděva tento krok rozlítil.

Zemřel legendární švédský hokejista Sven Tumba Johansson. Bylo rozhodnuto, že během oprav dětského domova v Jihlavě z oken po mnoha letech zmizí mříže. Ministrem zemědělství se po čase opět stal Petr Bendl. Německé soudy znovuotevřely stovky případů zaměřených na zločiny strážců v nacistických koncentračních táborech. Nobelovu cenu za literaturu získal švédský básník Tomas Tranströmer. Nobelovu cenu míru obdržely aktivistky za lidská práva Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee (obě z Libérie) a Tawakel Karman (z Jemenu). Zemřel Steve Jobs, zakladatel firmy Apple.

Milan Litavský, který v červenci vztyčil na louce Budínce památník zabitým německým obyvatelům Dobronína a okolí, stále neví, s kým má jednat o dodatečném povolení stavby památníku; Česká republika se začala domnívat, že vlastníkem pozemku je pravděpodobně ona. Německý řidič Sebastian Vettel obhájil vítězství ve světovém šampionátu Formule 1. Josef Váňa starší s koněm Tiumenem obhájili již podruhé vítězství na Velké Pardubické, jedná se tak již o osmý Váňův triumf v tomto závodě. Některá zvířata se naopak začala objevovat na místech, kde by je nikdo nečekal: Na anglickém pobřeží byl údajně spatřen tučňák, v Hradci Králové se zase objevila kudlanka nábožná, která se ve Východních Čechách nevyskytuje.

V olomoucké nemocnici zemřel český voják Adrian Werner, kterého v červenci v Afghánistánu postřelili Tálibové. Dvojka Jiří Paroubek a Jiří Šlégr vystoupila z ČSSD. Britský občan vyburcoval pobřežní hlídku, protože nad Severním mořem spatřil světlici; ukázalo se, že šlo o planetu Jupiter. A manévry zažila i britská policie, která se vydala na čtyřicetikilometrovou honičku s důchodkyní, která před nimi ujížděla v patnáctikilometrové rychlosti a zastavila až poté, co jí strážník běžící podél jejího auta zaklepal na okénko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *