Cukrové zázvorky podle pradědečka

21  dkg práškového cukru , 1 vaječný bílek, 24 oloupaných, ustrouhaných a nakonec ještě utlučených mandlí, půl lžíce polohrubé mouky, půl lžičky strouhaného zázvoru (ne sušeného mletého) – podle chuti může být i lžička a strouhat na jemno na křenovém struhadle.

1. polovina cukru se tře s bílkem asi půl hodiny dlouho.

2. přidají se ostatní ingredience a vše se pořádně na válu promísí a vyválí asi jako nůž silný plát a tvořítkem se vykrajují plátky.

3.plátkyzázvorek se pokládají na voskem (dnes raději použijte máslo nebo pečicí papír) vymazaný plech a pekou se do žlutava, aby barva byla podobná řezu zázvoru.

Péci opatrně. Raději si to hlídat. Když je teplota vysoká tak se vše rozteče. Když je nízká, tak nenaskočí.

Jako chuťové obměny: přidá se trochu citronové kůry (strouhané) a šťávy;  také např. lze přidat také čtvrt lžičky tlučeného hřebíčku.

1 Response

  1. Matěj Kruntorád napsal:

    Díky, vyzkouším!
    Kolik se z takové dávky dá udělat zázvorek?
    MK

Napsat komentář: Matěj Kruntorád Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *