1. Nerozluštěná tajemství aneb případy kdy věda zůstane rozpačitá.

Je rok 2012. Mayologové věští konec kalendáře. Někteří fanatici chtějí konec světa. To musíme považovat za hlouposti.

Co si ale máme vybrat v souvislosti s „magií“ čísla 12 ?

Zdá se, že číslo 12 má pro lidstvo jakýsi výjimečný význam v astrologii, při odměřování času, u většiny kalendářů, ale i v historii dávné i nedávné. Tak například rok má 12 měsíců neboť úplný cyklus měsíce (úplněk) se objeví během roku dvanáctkrát. Den má dvakrát 12 hodin. Dvanáctka se vyskytuje v mytologii. Řecký hrdina Héraklés musel vykonat 12 prací. Podle Starého zákona sestává izraelský národ z 12 kmenů. Z Nového zákona víme, že kolem Ježíše je 12 učedníků – apoštolů, podle Janova Zjevení má nebeský Jeruzalém 12 bran a je postaven na 12 základních kamenech (na každém je vytesáno jméno apoštola). Očekává se, že 12 krát 12 000 lidí se bude klanět Beránkovi.

Z historie víme, že Římané zaznamenali své právo na 12 deskách a představovaly základ veškerého života. Zvyk ustanovit 12 porotců při soudních pracesech pochází také z Říma.

Číslo naplnění 12 jako symbol řádu prostoru a času je součinem  počtu božských principů (trojka) a počtu čtyř živlů hmotného světa. V Mezopotámii sestavili zvěrokruh z 12 souhvězdí. Používali ho na určení měsíční polohy, např. Měsíc stojí v souhvězdí Raka nebo Střelce atd. místo Měsíc dosáhl 7/15 své fáze, což se používalo později.

Jedním ze základních prvků organické hmoty, tedy prvku nezbytného pro náš život, je uhlík, který má atomovou hmotnost 12.

Jsou to všechno náhody ?

Bude rok 2012 rokem nalezení léku proti korupci i v komunální politice? Dostanou už lidé trochu víc rozumu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *