Událo se v roce 2011…

Podívejme se, co důležitého přinesl rok 2011, tedy rok, který byl oficiálně vyhlášen rokem lesů a chemie…

Převážně křesťanský Jižní Súdán si v referendu odhlasoval nezávislost na převážně muslimském Súdánu. V severní Africe a na blízkém východě vyvrcholilo takzvané Arabské jaro – rozsáhlé demonstrace svrhly tuniského prezidenta Alího, egyptského prezidenta Mubáraka a libyjský diktátor Kaddáfí byl zabit. Lid Tuniska a Egypta si poté svobodně zvolil nové, radikálně islámské parlamenty. Na ruském letišti Domodědovo zaútočil kavkazský terorista bombovým útokem. Japonsko zasáhlo zemětřesení, které vyvolalo zhoubnou vlnu cunami. Ta mimo jiné poškodila jadernou elektrárnu ve Fukušimě, která musela být v důsledku toho uzavřena.

V Evropské unii proběhlo sčítání lidí, domů a bytů. Ukázalo, že počet obyvatel země vzrostl, a to především díky přistěhovalcům, naopak klesl počet členů církví a Česká republika si tak upevnila pozici jedné z nejméně nábožensky založených zemí na světě. Přestala platit padesátikorunová bankovka. Syn následníka britského trůnu princ William se oženil. Královskou svatbu sledovaly v přímém přenosu asi dvě miliardy lidí. Česká republika se rozhodla podarovat novomanžele kladrubským hřebcem – navzdory tomu, že princezna Kate je na koně alergická.

Americký prezident Barack Obama oznámil, že nejslavnější terorista Usáma bin Ládin byl zabit během americké operace v Pákistánu. Srbská policie zatkla mezinárodně hledaného Ratka Mladiće podezřelého z organizování genocidy během jugoslávské války. V Ostravě se uskutečnilo mistrovství světa v atletice do 23 let. Na Volze se potopil přestárlý parník Bulgaria vyrobený v padesátých letech v Československu, zemřelo 423 lidí. Nor Anders Breivik provedl pumový atentát v osloské Vládní čtvrti a poté postřílel několik desítek převážně mladých lidí na ostrově Utøya v Oslofjordu. Chtěl tím započít novou kapitolu evropských dějin.

V Rusku se při startu zřítilo letadlo s hokejisty Lokomotivu Jaroslavl se třemi českými hráči na palubě, přežil jediný člověk. Izrael vyměnil 1 027 Palestinců vězňů za uneseného vojáka Gilada Šalita zadržovaného Palestinci. Turecko zasáhlo masivní zemětřesení, které zabilo několik set lidí. Počet obyvatel Zeměkoule přesáhl sedm miliard. Zmanipulované volby do ruské Státní dumy vyhrála podle očekávání vládní strana Jednotné Rusko, což způsobilo největší demonstrace v Rusku za posledních dvacet let. Astronomové objevili exoplanetu Kepler 22-b, první planetu nacházející se v obyvatelné zóně planety podobné našemu Slunci.

Zemřeli: disident a polistopadový politik Jiří Dienstbier, cimrmanolog a dirigent Pavel Vondruška, herečka Annie Girardot, následník rakouského trůnu Otto von Habsburg, spisovatel Arnošt Lustig, biskup Karel Otčenášek, soulová zpěvačka Amy Winehouse, bojovník proti komunismu Ctirad Mašín, bojovnice za komunismus Jiřina Švorcová, operní pěvkyně Milada Šubrtová, věčný režisér Otakar Vávra, téměř všichni hokejisti Lokomotivu Jaroslavl, básník Ivan Martin „Magor“ Jirous, drahý vůdce Kim Čong-il a bývalý český a československý prezident Václav Havel.

Darwinovu cenu za nejstupidnější sprovození se ze světa získal dvacetiletý Australan, který se plánoval vyfotit ležící na zábradlí balkonu v sedmém patře, spadl a umřel. Na druhém místě skončil americký motorkář, který zemřel po zranění hlavy během protestní jízdy proti povinnému nošení helem.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *