Nejen o autobusovém nádraží

Napsali níže podepsaní občané


Autobusové nádraží

Na našem zdraví se podílí z 10 % genetika, z 15 % zdravotní péče, ze 40 % náš životní styl a z 35 % životní prostředí – hlavně kvalita ovzduší. Naším životním prostředím je město, zde trávíme nejvíce času.  A jak moc si můžeme vybrat, čeho se nadýchneme? Onkologických onemocnění přibývá i u malých dětí. Co s tím?

Střed města s nejhustší zástavbou nejvíce trpí kouřovými a automobilovými zplodinami a má nejméně zeleně, která by to mohla eliminovat. Zeleň produkuje kyslík, pohlcuje zplodiny, pročišťuje vzduch. Rozptylové podmínky jsou špatné, střed města se nachází v dolíku. Nevětrat je zdraví škodlivé a při větrání dejte pozor, ať si nevyvětráte smrádkem. V centru města dýcháme všichni, někdo hodinu, někdo 24 hodin denně. Měli bychom zvážit, které stavby jsou zrovna pro střed města potřebné.

V centru města na autobusové nádraží doporučujeme vysázet zeleň či vybudovat třeba dopravní hřiště. Nejsou-li peníze, počká se. Školní tělocvična také čeká. Veřejné záchodky jsou jistě pro autobusové nádraží, které se navíc nachází ve středu města, potřebné. Škoda, že to nejde vyřešit v rámci požární zbrojnice, kde by byl zajištěn dohled a úklid.

 

Čistě hypotetická úvaha: Veřejné záchody

1. Investor se správnými informacemi a s potřebnými kontakty koupí pozemek a převede ho na proluku. Zákonná práva sousedů neuznává, minimální odstupy staveb nedodržuje, zákony ignoruje. A může stavět: Veřejné záchody včetně vodovodní a kanalizační přípojky.

2. Připadají vám základy na dva záchodky spíše jako základy pro kryt civilní obrany? Uchlácholí vás – v minulosti tam byl rybník. A velikost připomíná výstavbu bytového domu! Je to technická stavba, takže se vám nemusí zpovídat a může si dle zákona z roku 2007 stavět, co chce. Ale aby rozptýlil vaše pochybnosti, tak vám to vysvětlí.  Bude tam samozřejmě i zázemí – úklidová komora a šatna.

3. Třímetrová stavba s pultovou střechou, která na všech technických stavbách staré i nové zástavby vyhovuje, se účelově změní na střechu sedlovou. Tím se stavba zdvojnásobí. Pokud ve vzniklém prostoru výška ještě nevyhovuje a je třeba ji zvýšit, o navýšení rozhodne stavebník svévolně sám. Vymluví se na lepší odtok srážkové vody. A na co mají přízemní záchodky patro a osm výloh? Ujistí vás, že vůbec netušil, kam výlohy vedou. Nicméně, teď vidí z bezprostřední blízkosti do vašich nemovitostí, tak se tam pohybujte tak, abyste ho nepohoršovali!! To už vás naštve! Kam se vytratilo demokratické heslo: „Nejsme jako oni!“ ? Začnete se ptát na to, co jste ze zákona měli vědět již před zahájením stavby a rázem se stanete stěžovateli. Kontrolní prohlídky zjistí, že vše probíhá podle stavebního povolení! A investor vám s úsměvem sdělí, že když se vám jeho záchodky nelíbí, tak se vystěhujte!! On má všechno do vašich nemovitostí povoleno!!

4. Některé úřady vám vnucují (jako kdyby neuměly číst), že se ptáte na něco jiného a na to jiné, vám dle zákona o informacích, odpoví. Místo jednoduché odpovědi „ano – ne“,  dostáváte i dvojstránkové obecné „odpovědi“, hemžící se paragrafy. Přestože máte střední a vysoké školy, odpověď nevyčtete. Zaplatíte si právníka, ale odpověď tam opravdu není.

5. Náhody typu – náhodou jede paní kolem kina, kde probíhá jednání, na kterém vystoupí, jsou zcela běžné. Když se ozvete, tak zcela náhodou památkáři vyberou zrovna vaši ulici ke kontrole a její obyvatele předvolají z moci úřední k projednání přestupku. A je jedno, jestli jste ho vůbec spáchali. Daňoví poplatníci by jistě své peníze utratili účelněji!

6. Počítejte s tím, že odborné posudky mohou být nelogické, účelové, protizákonné a mohou si odporovat. To, co je podle jednoho závazného stanoviska nepřípustné jako neproporční a musí se zmenšit, druhé závazné stanovisko to ještě zvětší nad původně požadované a tím se to stane z hlediska státní památkové péče přípustnější, tedy proporčnější?! A aby v tom byl pro vás laiky ještě větší zmatek: „Obě závazná stanoviska jsou platná.“ To už se ale nedivíte ničemu a konečně chápete, co děláte špatně. Žádáte-li o povolení umístit na fasádu bednu na plyn o nutných rozměrech 50x50cm, je vám to zamítnuto jako nepřípustné. Povolí vám jen rozměr 30x30cm – zbytek si musíte umístit v chodbě, což je zase z hlediska bezpečnosti nevyhovující. Měli byste tedy ignorovat rozhodnutí, zvětšit bednu na fasádě na zcela nepotřebných 80x80cm a dalším závazným stanoviskem se to stane z hlediska zájmů státní památkové péče přípustné.

7. Dále se investor obrátí na úřady – stavěl v dobré víře a vyzve je, aby ho chránily. Žádostí o dodatečné povolení stavby a žádostí o opravu a rozšíření, dojde k prolomení nejen stavebního povolení, ale hlavně územního rozhodnutí. Černá stavba bude zlegalizována a navždy sníží hodnotu okolních nemovitostí, vezme soukromí a tuhými palivy zbytečně zhorší kvalitu ovzduší. A každý ví, že kdyby na tomto pozemku obchody zákonným způsobem postavit šly, jistě by se nestavěly načerno pod názvem záchody.

8. Pro investora jste snadný cíl. To on má vzdělání v oboru a mnohdy i právnické minimum, to on má letité zkušenosti, známosti v oboru a ty správné a včasné informace, to on tuto práci vykonává za peníze v pracovní době a na pracovní pochybení má uzavřené pojistky, také právníky neplatí z rodinného rozpočtu a tak dále.

9. A tak vzniknou veřejné záchody s obchody. Nebo obchodní dům se záchodky?

10. Co investor skutečně postaví, záleží na jeho slušnosti a morálce. To už dávno věděli světoví velikáni a stavěli morální hodnoty na první místo:

„Většina lidí si myslí, že velkého vědce dělá intelekt. Nemají pravdu. Dělá ho charakter.“(A. Einstein)

„Nesmíme dělat rozdílu mezi politikou a mravností. Jaké kdo má mravy, takovou dělá politiku.“ (T. G. Masaryk)

Přejeme všem, aby s vámi případný investor skutečně zacházel podle kodexu etiky zaměstnanců ve veřejné správě, dané usnesením vlády: „s nejvyšší mírou slušnosti“, „nejedná svévolně“, „naopak prosazuje práva a oprávněné zájmy občanů“, „nepřipustí, aby došlo ke střetu jeho soukromého zájmu – soukromý zájem zahrnuje jakoukoliv výhodu pro něj, jeho rodinu, blízké“.


V. Klementová, J. Lahoda, L. Lahodová, J. Tobolka, E. Zemková

1 Response

  1. Václav Skála napsal:

    Nápad s výstavbou čehokoliv technického v tomto prostoru považuji za nepřípustný. Myslím tím obchody nebo provozovny výrobní či služební. Zelenou bych vždy dal již dlouho navrhované variantě zeleného ostrůvku uprostřed města. Nejsou peníze ? Tato varianta může být realizována postupně a promyšleně. Zamezením ůzných korupčních epizod a mnohdy nesmyslným utrácením peněz jen proto, že by nebyl zcela vyčerpaný rozpočet (ušetření nákladů a dotací) a také lepším výběrem dodavatelů staveb (takových, kteří nenadhodnocují náklady, aby si mohli co nejvíce ukrojit pro sebe) se určitě dají peníze také získat.
    Dále nevím proč bynešlo najít řešení pro záchodky na nebo u „hasičárny“. Záchodky jsou v zájmu lidí (města) a město administrativně spadá pod ministerstvo vnitra. Hasiči jsou složkou pro lidi a spadají rovněž pod munisterstvo vnitra. Úprava nebo přístvba by tak nemusela dosahovat velkých nákladů. Problém je tedy pouze v některých lidech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *