Úsilí ČSSD zamezit navrácení majetku církvím a náboženským společnostem?!

V uplynulém týdnu se objevila masívní reklama ČSSD směřující proti chystaným restitucím majetku církví a náboženských společenství. Reklama, na které „prelátova“ ruka sahá po pytli se státními penězi, který mu podává ruka v modrém rukávu. Ta a podobné další se objevily na billboardech i jako placená reklama na internetu. Mají vyvolat dojem, že stát rozhazuje, a nikoli že státem ukradené nemovitosti a finanční prostředky (jako kompenzaci za to, co už vrátit nejde) stát církvím a náboženským společnostem vrací. Tato reklamní kampaň spoléhá na xenofobii dnes u nás už většiny světsky orientovaného obyvatelstva vůči věřícím a jejich konfesím. A spoléhá samozřejmě i na snad až chorobnou závistivost českého živlu. Jak vznešené prostředky k získání volebních bodů a moci!

Proč taková zášť našich sociálních demokratů vůči náboženským konfesím? Byly to snad státní mocí utištěné církve, jejich věřící a jejich duchovní, kteří po únoru 1948 nesou odpovědnost za hospodářský úpadek země a duchovní komolení jejích obyvatel? Církev katolická, protestantské církve, nacismem fakticky zlikvidovaní Židé? Nikoli, byl to komunistický režim, jenž soustavně usiloval o likvidaci církví, které pro něj znamenaly jednu z nejpodstatnějších duchovních oponentur.

Sociální demokracie v poslední době stále více koketuje se spoluprací s komunisty. Nenabádá nás tato „sociální demokracie“ svojí propagandou, abychom zvůli komunistického režimu vůči církvím a náboženským společnotem vzali za svou a nadále v ní pokračovali?

 

 

 

 

 

 

3 Responses

  1. stanislav bernard napsal:

    Pane Zemane, byli to také někteří členové ČSSD, kteří kolaborovali s komunisty před a po roce 1948 a podíleli se tak na znárodňování těchto majetků. Nechyběli tam ani kolaboranti z řad ČSL. Jména si vyhledejte v historických análech.

  2. Pavel Zeman napsal:

    Pane Bernarde, děkuji za Vaši připomínku k svému článku. O tom, že křídlo Československé sociální demokracie seskupené kolem Z. Fierlingera po únoru 1948 vstoupilo do KSČ, a sociální demokracie s většinou zbývajícího členstva byla již v létě 1948 zrušena, vím. Měl jsem k tomu dokonce v konceptu svého článku poznámku, kterou jsem v článku nakonec neuvedl. Stejně jako otázku, zda by se komunisté a jejich sateliti, kteří o konfiskaci majetku církví rozhodli, zejména v tomto případě, neměli na restituci podílet svým stranickým majetkem? K napsání článku mne ale především vedla demagogie, s jakou ČSSD svou předvolební propagandu vede. Ta, myslím, zde dalece překročila meze nepsaných pravidel v demokratických společnostech.

  3. Honza Dajč napsal:

    Ano,je zřejmé že v předvolebním období došlo u ČSSD a absolutnímu úletu. Otázkou zůstává jak a spravedlivě jisté křivdy napravit v dnešní složité situaci. A co restituenti zemědělské půdy a jejich majetku? Myslím že by skutečně měli mít přednost. Další věcí a byla by to jistě velmi dlouhá a složitá diskuse jak církev,nebo lépe řečeno církve ke svému velmi bohatému majetku přišly?
    Nicméně jak jsem uvedl byla by to dlouhá,složitá a zřejmě k ničemu nevedoucí diskuse kterou my nejsme schopni nijak ovlivnit,alespoň si to myslím.
    Nechme tedy řešení na námi zvolených,at to dopadne tak nebo tak vždy bude řešení zřejmě špatné…
    Hezký den všem…….Honza Dajč….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *