Kulturní středisko má nového nájemce.

Michael Ondrák je novým nájemcem polenského kulturáku. Vybral si náročnou cestu, a teprve čas ukáže, jestli byla správná. Věřím, že nejsem sama, kdo mu přeje spoustu dobrých nápadů, a hlavně návštěvníků, kteří si do Polné znovu najdou cestu. V rozhovoru, který jsme s Michalem připravili, se dočtete, jaká jsou jeho zatím nesplněná přání.

Michale, byl jsi vybrán jako nájemce do polenského kulturáku. Když ses to dověděl, co Tě jako první napadlo?

Ahoj Evo, napadlo mě, že teď mě tedy čeká spousta práce. A ta odpovědnost….

Čím si myslíš, že jsi komisi přesvědčil?

No, to se dá těžko říci s určitostí. Určitě jsem ale nesliboval, jak se to všechno„rozjede“ pod mými křídly, abych komisi oslnil. Myslím si spíše, že v Polné a okolí se pohybuji dostatečně dlouho, aby někteří členové komise věděli, co ode mě můžou očekávat. Možná mi pomohlo i to, že moje ozvučovací agentura v oblasti pořádání a technickém zabezpečování kulturních a společenských akcí nějaké to zázemí a kontakty má a několik let s Polnou spolupracuje. Možná i pár členů vědělo, že polenský sál téměř do detailů znám, tak vím do čeho jdu.

Přibliž nám, jaké jsou Tvoje úmysly, co chystáš, na co se chceš zaměřit. Prostě jaká kultura nás v Polné v nejbližší době čeká.

Tak moje úmysly jsou s určitostí „čisté“. A podle některých asi i trochu naivní.

Chtěl bych z „polenského kulturáku“ opět udělat vyhlášené místo, kam se umělci i návštěvníci budou rádi vracet a ten sál bude „žít“. Z programové nabídky chci vyzkoušet celé spektrum – koncerty, taneční zábavy, plesy, divadla, nebráním se ničemu a jsem otevřený k téměř každé spolupráci. Vše se ovšem vyvine časem.

Tvojí hlavní činností bylo doposud ozvučování nejrůznějších akcí, koncertů apod. Jak to chceš skloubit s časově náročnou prací, která Tě čeká?

Naštěstí v ozvučovací agentuře se vypracoval tým schopných a už i zkušených lidí, takže spoustu akcí jsou schopni zajistit beze mě. Mně by pak mohlo zůstat i dost času na kulturní středisko, ale jak sama víš, nebude to ani tak nic jednoduchého. Vždyť přeci jenom, než jsem Ti odpověděl na Tvé otázky, trvalo mi to asi tři měsíce….nebyl prostě v náročném létě čas .

Určitě si uvědomuješ, že pro kulturu není zrovna nejpříznivější doba a budeš to mít  hodně těžké. Věříš tomu, že se Ti povede přivést do Polné dostatek návštěvníků, aby Tě to uživilo? Na co v tomto směru hlavně spoléháš?

No, obavy z počtu návštěvníků určitě mám, za ta léta, co jezdím se zvukem, je pokles lidí na akcích velmi rapidní. Myslím, že je to dáno nejen finančními možnostmi, ale asi i přesyceností „trhu“. Je moc akcí v dosažitelném okruhu a návštěvníci se rozmělní. Každý pořadatel spoléhá na to, že jeho akce bude výjimečná a jemu lidi přijdou. Pak se stane, že v okruhu dvaceti kilometrů je několik lákavých akcí, na žádné není plno, a všichni jsou zklamaní. Já asi budu spoléhat na to, že se úplně prvně pokusím vylepšit zázemí sálu, to je od baru, záchodů, ozvučení a osvětlení, aby návštěvníci měli svůj komfort.

Pak bych chtěl oslovit a najít partnery, kteří by se nějakým způsobem podíleli na uspořádání s určitostí nevýdělečných akcí, což jsou například některá zajímavá, ale finančně náročná divadla a komornější koncerty. Aby byla zajímavá a široká nabídka kulturních programů. Ale to se asi vše vyvine až časem.

Ideální by právě spíše bylo, kdyby se podařilo vybudovat to pravé jméno Zámku v Polné, aby si pořadatelé v dalekém okolí řekli, hle, v Polný je akce, to nemá cenu něco dělat!!!  a lidi  s radostí – hle, v Polný je akce, jdeme tam!! To je samozřejmě jen nadsázka a tajné přání……

Takže Michale – ZLOM VAZ!!!

Eva Vařejčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *