Masopust

Nacházíme se právě uprostřed období masopustu jemuž na Moravě říkají ostatky a germanofilové stejně jako v Rakousku nebo Německu fašank případně fašink. Romanofilové mluví o karnevalu což je totéž. Karne (maso) vale (sbohem). Tedy maso pustit, opustit, dojíst zbytky z minulého roku. Začne půst trvající až do Velikonoc. Od dávných dob, snad již předkřesťanských, byla tato doba provázena nezřízenou a mnohdy přehnaně satirickou zábavou, při které bylo téměř vše dovoleno.

Masopust začíná hned po svátku Tří králů a trvá do úterý, osm dní před popeleční středou. Právě toto úterý jemuž se říká končák (letos připadá na 12. února) vrcholí největší zábava masopustním průvodem masek. Po té nastává bezmasé období a to je také jediné co se církvi podařilo na omezení lidového zvyku prosadit.

O končáku bývala zábava většinou až do rána. Zpívalo se mnoho písniček v jejichž textu figurovala jména muzikantů. Jedlo se a pilo někdy až do bezvědomí. Přijížděli také příbuzní a známí z okolních vesnic i vzdálenějších měst jako je Praha, Přibyslav nebo Jihlava.

Dnes se tento zvyk udržuje nejvíce na venkově. Dokonce i den „končáku“ dodržují už jenom ve Zhoři. Všude jinde se volí i jiné dny.

Protože se basa při tak dlouhém hraní „unavila“ až zemřela inscenoval se její pohřeb provázený žertovnou bohoslužbou. Protože je to příliš dlouhé nebudeme ji uvádět. Na ukázku uvádíme  modlitbu velebící boha piva a vína. V Polné mu říkali Bachus.

Tato modlitba pochází z 18. a 19. století a je psána starou češtinou. Proto uvádím přepis do současného jazyka.

Bachusi, milý pane – dej nám dobrého píva.

Prosíme ať se stane – ať šenkýřka nalejvá.

Neb se nám krátí hlasy – tuze vysychá chřtán.

Ukaž se velmi štědrý – nalej plný, velký džbán.

Abychom se napili – mohli tebe chváliti

hospodáře, šenkýřku – nalíváním trápiti.

Kázání, které milý – Pastor držeti bude.

Poslouchati s pilností – tancovati při dudech.

Ó milé, chutné pívo – rač naším hostem býti,

nemeškej celé vědro k nám přijíti.

Spravuj jazyk k mluvení – bychom mohli breptat.

Nakloň oči k vidění – ať netrefíme ze vrat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *