Divocí koně a tuři ve volné přírodě

Je to zajímavý projekt společnosti Česká krajina a Jihočeské university ve spolupráci s odborníky a experty Akademie věd. Již několik let se seznamují s problematikou návratu původních druhů do naší přírody. V současné době jde o tzv. spásače, tedy zvířata, která spásají přerostlou trávu. Jsou to především divocí koně, tuři a pratuři. Kdysi to bývali běžní obyvatelé naší krajiny. S těmito zvířaty se má navrátit i původní hmyzí fauna, divoké včely a také původní flóra. Příklad v některých zemích EU zejména v Nizozemí ukazuje na blahodárný vliv pro přírodu, ale také úspory milionových částek dávaných na výsek travin.

U nás se předpokládá využití hlavně vojenských újezdů Brdy, Boletice, Doupov, Libavá a Miletice. V současné době se přepraví několik anglických exmors pony a budou následovat tuři evropští a zubři. Experti se shodují, že to bude pro naši přírodu velký přínos. Pokud se v budoucnu změní k lepšímu skladba dřevin lesů, projekt se rozšíří např. i do Žďárských vrchů.

V současnosti jsou v přírodě neštěstím přemnožené stavy vysoké zvěře, tzv. okusovačů a černé zvěře. Je to dáno nevhodnou skladbou stromů a ostatních dřevin. I to má vliv na drobnou faunu a flóru. Snad se ukáže správnost rozhodnutí omladit naši přírodu jako dobře zúročená snaha.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *