Svak Jihlavsko v exekuci, předsednictvo si vyplatilo odměny

Napsal: Miroslav Mareš

Jihlava

Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko se dostal kvůli nezaplacení pětapadesáti milionů korun Jihlavě do exekuce. Pro SVAK Jihlavsko to znamená obstavení několika bankovních účtů. Proti exekučnímu příkazu není přípustný opravný prostředek. „Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko požádá o odklad vykonatelnosti tohoto rozhodnutí do doby pravomocného rozhodnutí Krajského soudu v Brně ve věci rušení výše uvedeného rozhodnutí,“ sdělil právník SVAKu Petr Šurka.

Odměny předsednictva
Předsednictvo SVAK Jihlavsko si odsouhlasilo odměny za práci ve druhém pololetí letošního roku. Stalo se tak na schůzi předsednictva dobrovolného svazu obcí na konci listopadu. Předseda Jiří Vlach (zástupce Dobronína) 24 000 Kč, Roman Fabeš (starosta Telče) 12 000 Kč, František Plavec (starosta Stonařova) 12 000 Kč. Další odměny zhruba ve stejné výši byly schváleny třem zaměstnancům.

Zápočet jako zadržení?
Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko se v prosinci dostal do exekuce jednostranným uplatněním zadržovacího práva při plnění správního rozhodnutí Krajského úřadu. „Tento postup však byl ze strany Jihlavy odmítnut a došlo k řešení celé situace represivní cestou,“ písemně informoval veřejnost právní zástupce SVAKu Petr Šurka. „Informace o odmítnutí Jihlavy je lež jako věž, mám vykonavatelné správní rozhodnutí,“ reagoval na tvrzení protistrany právník Jihlavy Miroslav Šianský. Správní rozhodnutí Kraje Vysočina ale SVAK Jihlavsko neuznává a žádá, aby rozhodl soud.
—————————-
Účet za exekuci
– pohledávka ve výši 52.189.015,03 Kč
– úroky z prodlení ve výši 7.05% ročně z částky 52.189.015,03 Kč ode dne 01. 02. 2013 do zaplacení
– předběžné náklady exekuce ve výši 5.797.690,80 Kč
zdroj: Oznámení o výkonu exekuce
—————————–
Setkání lidovců s právníky Jihlavy
Informace o obstavení bankovního účtu sdělil právník Jihlavy Miroslav Šianský na setkání se starosty a zastupiteli KDU-ČSL členských obcí SVAK Jihlavsko. „Tak daleko situace neměla dojít,“ řekl o současné situaci vysočinský předseda lidovců Jaromír Kalina.

Hektický prosinec
Předsednictvo SVAK Jihlavsko v prosinci stíhají nepříjemné události. Nejprve začátkem prosince rezignoval na členství v předsednictvu loucký starosta Viktor Wölfl. O postupu SVAK při vypořádání pětapadesáti milionové pohledávky se starosta Wölfl dozvěděl až z televizního vystoupení předsedy SVAK Jiřího Vlacha. Zlepšit mediální obraz SVAK mělo angažování nového poradce pro „píár“ Pavla Kuchálika z Prahy. Cílem plánované mediální kampaně bylo pozitivně ovlivnit veřejné mínění a postoje odborné veřejnosti. Eliminovat tak maximálně možným způsobem „vliv právních zástupců města a omezit jejich ovlivňování soudů a dalších státních orgánů, které ve věci rozhodují„. Bývalý major Státní bezpečnosti Pavel Kuchálik měl údajně jako mediální poradce SVAK Jihlavsko inkasovat odměnu čtvrt milionu korun. Když vyšla najevo Kuchálikova kariéra jako majora u Státní bezpečnosti, skončil zájem předsednictva SVAK Jihlavsko o „píár“ spolupráci s majorem StB.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *