V pozadí Dršatovy kontroly Dukly je asi politický spor o JVAK

Autor: HC Dukla

 Napsal M. Mareš

Radní Dršata asi neměl ke kontrole Dukly zmocnění Rady města, ačkoliv
to jednateli klubu Bedřichu Ščerbanovi tvrdil

Šest tisíc stran dokumentů z Dukly Jihlava jako obchodní společnosti města si vyžádal radní Jihlavy Jan Dršata. Zítra radní Dršata
možná navrhne mimořádné valné hromadě klubu odvolání jednatele Bedřicha Ščerbana. Motivem Dršatovy hloubkové kontroly Dukly mohou být vnitrostranické spory občanských demokratů kolem spojení funkcí v osobě politika Dršaty. O co jde? Na podzim 2013 se radní a dosavadní předseda představenstva Jihlavských vodovodů a kanalizací Dršata stal zaměstnancem městské společnosti JVAK. V představenstvu funkčně ponížil z předsedy představenstva na pouhého místopředsedu představenstva. Záležitost kolem Jana Dršaty drží občanští demokraté důsledně „za zavřenými stranickými dveřmi“.

Stranická plichta

Poslední prosincové hlasování zastupitelského klubu ODS o pozici radního Dršaty skončilo plichtou. Městskou společnost JVAK Dršata
ovládá jako radní města (hlasování na valných hromadách), člen řídícího orgánu (představenstvo JVAK) a zároveň je řadový zaměstnanec společnosti. Radní Dršata údajně odmítl na výzvu spolustraníka Vítězslava Schreka rezignovat na kteroukoliv z funkcí v JVAKu. „To by mě zajímalo,odkud ty informace berete. Stranické věci chci vyřešit uvnitř strany. Pro mnoho lidí je to už silná káva,“ uvedl k vnitrostranickým záležitostem zastupitel Schrek.

Následné hlasování skončilo plichtou – a podle účastníků hlasování byl radní Dršata proti rezignaci. Nezdržel se hlasování o své osobě. A ani u návrhu na své odvolání z postu šéfa zastupitelů ODS nebyl radní Dršata nestranný. Toto hlasování skončilo také remízově. „Nemyslím, že by to byl chybný popis událostí,“ řekl Schrek.

Impuls z Rady města?
Zatím není jasné, odkud přišel podnět k vyzvednutí tisíců stran dokumentů z Dukly Jihlava jako obchodní společnosti. „Pan Dršata mne na základě jednání Rady města Jihlavy požádal dopisem ze dnes 2.12.2013, zaslaném emailem, o připravení a předložení dokladů dle specifikace v dopise. Dopis je podepsán v zastoupení Rady Města panem Dršatou,“ sdělil jednatel Dukly Bedřich Ščerban. K domněnce, zda měl radní Dršata pověření Rady města se stručně vyjádřil primátor města: „Ne!,“ zněla stručná smska od primátora Jihlavy.

Místo Ščerbana Sychrová?

O osudu jednatele Ščerbana rozhoduje valná hromada 18.12. Písemnou podobu Dršatova návrhu už mají k dispozici radní města. Součástí návrhu je údajně i odvolání jednatele klubu Bedřicha Ščerbana. Na dočasnou dobu by se řízení klubu měla podle Dršatova návrhu ujmout Kateřina Sychrová, která má na Magistrátě v popisu práce agendu obchodních společností města.

You may also like...

1 Response

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *