Valná hromada SVAKu: Vodné 82Kč/kubík, exekuce se dobrovolně zaplatí

Napsal: Miroslav Mareš

Většina Jihlavanů zaplatí v příštím roce za kubík vody 82 Kč, tedy stejně, jako vloni. Mimořádnou valnou hromadu Svazku vodovodů a kanalizací (SVAK) Jihlavsko si kromě zástupců obcí přišel překvapivě poslechnout i právní zástupce města Jihlavy Miroslav Šianský. Prokázal se plnou mocí od občana z Polné a mohl sledovat jednání valné hromady, kam jako právní zástupce Jihlavy nebyl pozván. Členové valné hromady obdrželi řadu dokumentů, mezi nimiž však nebyl ten o výši vodného a stočného pro příští rok. „Jak se má jednat o bodu, ke kterému členské obce nemají žádné informace předem?“ dotázala se právní zástupkyně Luk nad Jihlavou Božena Zmátlová. „Cena zůstane beze změny,“ sdělil přítomným předseda SVAKu Jiří Vlach. Letos poprvé se tak cena vody nemění a zůstává na stávajících 82 korunách. Již v pondělí jihlavští zastupitelé odsouhlasili cenu vody 77 Kč. Ta se však týká jen malé části Jihlavy, neboť většinu vodárenské infrastruktury SVAK Jihlavě ještě nevydal. Valná hromada jednala i o exekuci SVAKu. Například starosta Ždírce Bohuslav Fiala se podivil, že exekuční příkaz obdržel od novináře Mareše a ne od SVAKu. „Zasílání informací od právní kanceláře musí být automatismus,“ prohlásil. „Tuto připomínku bereme,“ reagoval předseda Vlach.

Exekuce se zaplatí

Pro místní samosprávy v malých obcích Jihlavska vzniká nová situace. Exekuce na Svaz vodovodů a kanalizací (SVAK) Jihlavsko se začíná přímo dotýkat jednotlivých obcí. Vodojemy a vodárenská zařízení v Rozsíčkách u Telče, Dyjičce, Nové Říši, Olšanech u Telče, Řásné, Sedlejově ,Vystrčenovicích, Zvolenovicích na Telčsku nebo například ve Ždírci, Věžničce u Polné, Bedřichově u Jihlavy a
dalších obcích byly v minulých dnech úředně zaplombovány jako výkon dvaapadesátimilionové pohledávky Jihlavy vůči SVAKu. Své náklady exekutor vyčíslil na částku přes pět a půl milionu korun.  SVAK Jihlavsko dobrovolně exekuci zaplatí a tím by se náklady měly snížit zhruba na polovinu. V exekuci musí SVAK Jihlavsko zaplatit dvaapadesátimilionovou pohledávku Jihlavě spolu se zhruba třímilionovým penále a náklady exekutora (očekávaná částka přes milion korun).

You may also like...

2 Responses

  1. Stanislav Bernard napsal:

    Článek je napsán asi ve velkém spěchu, panem Marešem, nebo kdo se zove externí přispěvatelem? Mimoto, že chybějí některá písmenka, pravděpodobně neexistuje svodné, ale vodné. Dále pokud se týká ceny v části Kosov, divím se, že zde voda nestojí po převzetí této části Jihlavou podstatně méně, neboť mají vlastní zdroj, který upravují chlornanem sodným řádově v hodnotě stovek korun ročně.

  2. Roman Vařejčka napsal:

    Pane Bernarde, děkujeme za připomínku k článku. Za Vámi zmiňované chyby se omlouváme, právě jsem je opravil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *