Událo se v roce 2013

Ilustrační obrázek, autor: onlinewallpapersstore

Dosluhující prezident Klaus vyhlásil prvního ledna nebývale rozsáhlou amnestii. Kromě propuštění mnoha bezvýznamných zlodějíčků a lapků zastavil i stíhání některých velkých ryb. Následně si český lid zvolil prezidenta k obrazu svému. Francouzská armáda vstoupila do Mali a jala se čistit sever státu od povstalců, kteří zde vyhlásili muslimský stát. Dvě české turistky byly uneseny v Pákistánu a dosud nebyly osvobozeny. Analýza DNA potvrdila, že kostra nalezená pod parkovištěm v anglickém Leicesteru, patří králi Richardu III.Zemřel venezuelský autokrat Hugo Chávez.

Nad ruským Čeljabinskem explodoval velký meteor; tlaková vlna rozbila okna v okruhu stovek kilometrů a její následky zranily skoro patnáct set lidí. Severní Korea vypověděla všechny smlouvy o neútočení a obnovila válečný stav s Jižní Koreou. Novým belgickým králem se stal Filip. Novým králem Nizozemska se stal Vilém-Alexandr. Zemřela železná lady Margaret Thatcher. V Brně vyrostla sto jedenáct metrů vysoká budova AZ Tower, a stala se tak nejvyšší budovou v České republice.

Katolický papež Benedikt XVI. rezignoval.Poté byl za nového papeže zvolen Argentinec Jorge Mario Bergoglio, který přijal jméno František. Zemřel undergroundový hudebník Filip Topol. Během každoročního bostonského maratonu se odpálil terorista. V Divadelní ulici v Praze mocně explodoval plyn. Prezidenta Zemana skolila po návštěvě ruské ambasády viróza. Uruguay a americké státy Washington a Colorado plně legalizovaly prodej a užívání konopí. Zemřel polský novinář a jeden z vůdčích postav Solidarity Tadeusz Mazowiecki.

Američtí vědci „vytiskli“ za pomoci 3D-tiskárny živé ucho z kolagenu a zvířecích buněčných kultur. Hokejisté Švýcarska se senzačně probojovali do finále mistrovství světa. V Bangladéši se zhroutila osmipatrová budova; v troskách zemřelo přes jedenáct set lidí. Čechy zasáhla v červnu silná povodeň. Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vtrhli na úřad vlády a odstartovali kauzu, která vedla k odstoupení premiéra Nečase a pádu vlády. Prezident Zeman pak jmenoval vládu k obrazu svému. Vládě nebyla vyslovena důvěra.

Astronomové z Havajské univerzity objevili ve vzdálenosti 80 světelných let planetu, která neobíhá žádnou hvězdu. Zemřel Lou Reed, americký multiinstrumentalista a frontman skupiny The Velvet Underground. V Kataru zemřelo několik desítek nepálských dělníků během stavebních prací na stadionech pro mistrovství světa v kopané. Chorvatsko vstoupilo do Evropské unie. Proběhly předčasné volby. Jaromír Jágr překonal hranici 1 700 kanadských bodů v Národní hokejové lize. Filipíny zasáhl extrémně silný tajfun.

Zemřel vynálezce legendární útočné pušky AK-47 Michail Kalašnikov. V Kyjevě došlo k masovým demonstracím proti vládě prezidenta Janukovyče, který odmítl navázat bližší kontakty Ukrajiny s Evropskou unií. V Sýrii pokračovala občanská válka. Na Měsíc dosedlo po sedmatřiceti letech první pozemské udělátko – čínské vozítko Nefritový králík. Střety křesťanů a muslimů ve Středoafrické republice dosáhly rozměrů oboustranné genocidy. Zemřela ruská disidentka Naděžda Gorbaněvská.

Trenérem národního fotbalového družstva se stal Pavel Vrba.  Ruský vládce Vladimir Putin propustil politické vězně Michaila Chodorkovského a dvě členky skupiny Pussy Riot z vězení. Zemřel jihoafrický bojovník proti politice apartheidu a první černý prezident JAR Nelson Mandela. Na Silvestra nachumelilo trochu sněhu, který v zápětí roztál.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *