Trestní oznámení míří i na jihlavský fotbal

Ilustrační foto, autor: lvalics

Napsal M. Mareš

Nejenom stavební společnost PSJ Jihlava, ale i hospodaření fotbalového klubu FC Vysočina už prověřují orgány činné v trestním řízení. Situace kolem jihlavského fotbalu zajímá Státní zastupitelství už delší dobu, na konci listopadu dostala oznámení na stůl jihlavská pobočka. A z okresní úrovně oznámení putovalo rovnou na krajské státní zastupitelství. „Z důvodu věcné příslušnosti postoupeno Krajskému státnímu zastupitelství v Brně – pobočka v Jihlavě, aniž by Okresní státní zastupitelství v Jihlavě ve věci činilo jakékoliv jiné úkony,“ sdělil okresní státní zástupce Kamil Špelda. To může znamenat například podezření na vznik škody vyšší než pět milionů korun, což je hranice pro práci okresního a krajského státního zastupitelství. Detektivové protikorupční policie provedli nedávno zásah v centrále společnosti PSJ Jihlava, kde se zajímali o dokumenty v souvislosti se situací v České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Obě instituce pomáhají tuzemským firmám s exportem.

Cíl Holandsko?

Detektivové hospodářské kriminálky a protikorupční policie se zřejmě zaměřují na zmapování finančních toků mezi jihlavskou firmou PSJ a jejím vlastníkem v Holandsku,  kde má úřední sídlo stoprocentní vlastník jihlavské firmy PSJ splečnost PSJ Holding B.V.

Překvapení?
Informace o podaném trestním oznámení na hospodaření fotbalového klubu byla překvapením i pro vedení města Jihlava. které má v klubu menšinový asi čtrnácti procentní podíl. Úřední podání na policii potažmo Státní zastupitelství zřejmě nešlo oficiální cestou oznamovací povinnosti stanovené městu Jihlava Zákonem. „Z dostupných oficiálních dokumentů neznáme důvod, proč by město Jihlava mělo podávat trestní oznámení na hospodaření FC Vysočina,“ sdělil mluvčí Magistrátu Radek Tulis.

Primátor:Slyším to poprvé“

O policejní prověrce hospodaření v jihlavském fotbale nevěděl ani primátor města Jaroslav Vymazal. „Slyším to poprvé,“ reagoval primátor Vymazal. Podle primátora Jihlavy Vymazala se ani na uzavřených nebo  neveřejných jednáních města neobjevila informace o podaném „fotbalovém“ trestním oznámení a ani se neřešila případná reakce vedení města na vzniklou situaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *