Omluva nestačí – vedení radnice mělo občany informovat včas

První únorový týden zmizel háječek u jatek.

O tento pás zeleně se město dlouhou dobu příliš  nestaralo. Pak v roce 2012  potichu proběhla I. etapa obnovy háječku..  Odstraněno bylo 101 stromů, které nahradilo 170 ks poloodrostků – listnáčů. V únoru 2013 přišel další, a to již radikální  zásah  opět bez vědomí občanů. Padlo 125 ks vzrostlých stromů. Zůstala smutná holina.

Na jednání zastupitelstva se po celé volební období o háječku nejednalo, natož diskutovalo. Pouze v říjnu roku 2013 jsem se na základě svého dotazu dozvěděla, že bude pokračovat II. etapa rekonstrukce háječku, protože přišla stížnost od 4 majitelů nových nemovitostí v této lokalitě, a ti požadují vykácet stromy kvůli bezpečnosti, což jim nakonec prý bylo přislíbeno již při koupi pozemku. Proč město prodávalo 4 parcely za cenu toho, že vykácí 125 vzrostlých stromů? Napadlo vedení města, že si jiní občané koupili pozemky u háječku právě proto, že mají kus přírody za plotem? Pokud šlo o nevyhovující lokalitu pro bytovou zástavbu, mohla zde zůstat zelená plocha např. s parkovou úpravou. Každopádně zmizel pás zeleně, bez jakékoli snahy informovat občany.

Vedení města se asi domnívalo, že veřejnosti a zastupitelům postačí  informace z 12. usnesení Rady města Polná ze dne 29. 6. 2011. Cituji bod 389, který se obnovy háječku týká a rada ho schválila – Postup při rekonstrukci háječku u jatek. Sdělení je to víc než jasné, jen ten postup mi tam chybí. Ani věštec z křišťálové koule by nemohl vytušit, že zadní část háječku bude srovnána se zemí. Proč by se zveřejňoval návrh projektu? Proč by občané měli vědět, které firmy zakázku provádí a jaký je finanční rozpočet? A jaký je vlastně ten pravý důvod pro takto necitlivý zásah? Možná chtělo město své občany překvapit, a to se mu opravdu povedlo.

A omluva pana starosty na stránkách města za to, že nás neinformoval a že to následně napraví? Trochu pozdě. A  hlavně, pane starosto, my občané i zastupitelé chceme informace, diskuze. My se chceme svým hlasem podílet na vzhledu svého města.

Libuše Kubová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *