Informace z druhého zasedání zastupitelstva

Tento příspěvek píši týden po druhém zasedání zastupitelstva a ještě dnes z něj cítím hořkou pachuť. Čekal jsem, že na zastupitelstvu bude fungovat alespoň elementární logika, to jsem se ale mýlil.

JEDNACÍ ŘÁD ZASTUPITELSTVA

V jednacím řádu zastupitelstva stojí, že se každý může vyjádřit k jednomu bodu pouze dvakrát. Nikdy dříve se to nedodržovalo a všichni zastupitelé vědí, že se to nebude dodržovat ani v tomto volebním období. Přesto svou většinou odmítli náš návrh na odstranění tohoto bodu.

Schválili jsme si tedy jednací řád, podle kterého se nebudeme řídit. Proč tedy něco takového existuje? Když ho budeme porušovat v tomto bodě, co nám brání, abychom ho porušovali i v dalších?

Řídit schůzi má řídící schůze. To je zpravidla starosta. Měl by unést tíhu zodpovědnosti a v případě potřeby umět diskutujícímu odebrat slovo. Situace, kdy může starosta odebrat slovo, má stanovit právě jednací řád zastupitelstva.

Jindřich Skočdopole to ale považoval za metlu proti starostovi, a proto byl proti. A proto byla proti většina zastupitelů.

ROZPOČET MĚSTA NA ROK 2015

Na společném povolebním jednání s Nezávislými pro Polnou jsme udělali velikou chybu. Souhlasili jsme s tím, že výbory budou voleny až na druhém zasedání zastupitelstva. Tím došlo k tomu, že na středečním zasedání (3. 12.) jsme měli hlasovat o rozpočtu, který ale nebyl, jak je dobrým a běžným zvykem, projednán finančním výborem.

Navrhli jsme tedy, aby rozpočet projednal nejprve finanční výbor a potom aby se k němu sešli zastupitelé a hlasovali o něm poučeně. Nato nás zastupitel a předseda finančního výboru,  pan Kvasnička vyzval, abychom případné dotazy vznesli hned, protože další schůze zastupitelů je zbytečná.

Na otázku občana Klusáčka – kde v rozpočtu najde příjem z majetku Polné, který má ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko – odpověděl: „Pokud vím, tak to tam ještě není, protože nikdo nemá jistotu, co bude v rozpočtu SVaK.“ Starosta ale upřesnil, že tento druh příjmů v rozpočtu není, nikdy nebyl a ani nemá být.

Je to snad tak, že pro pana Kvasničku je v rozpočtu suma blízká šesti milionům nepodstatná? Při zkoumání rozpočtu asi soudil, že se tam možná někdy v průběhu roku zmíněná částka objeví a najednou zjistil, že to tak není. Nevadí …

K našemu návrhu, aby byl rozpočet projednáván na dalším zastupitelstvu, se pan Kvasnička zdržel. Vzápětí ale hlasoval pro schválení rozpočtu. Jestli v tom někdo najde logiku, má u mě chlebíček.

K návrhu rozpočtu se vyjádřil i zastupitel Zdeněk Dvořák. Podle něj můžeme rozpočet schválit, a když bude špatný, změníme ho rozpočtovými změnami. Co je to za řešení? Nebylo by lepší schválit ho tak, jak ho chceme, aby mohli všichni s přidělenými penězi závazně počítat?

Pokud se někdo chcete dozvědět víc, podívejte se na záznam zasedání zastupitelstva ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *