Co si, nejen u nás v Polné, přát?

Byl jsem požádán členy redakce, abych do POLNETu napsal nějaké přání k Novému roku. Co si přát v této zhrubělé, bagatelizující a lhostejné době?

Václav Havel ve svém známém  novoročním  projevu před 25 lety řekl:

„… politika by měla být výrazem touhy přispět ke štěstí obce, a nikoli potřeby obec podvést nebo ji znásilnit. Učme sami sebe i druhé, že politika nemusí být jen uměním možného, zvlášť pokud se tím myslí umění spekulací, kalkulací, intrik, tajných dohod a pragmatického manévrování, ale že může být i uměním nemožného, totiž uměním udělat lepšími sebe i svět.“

Tož, to si přát.

1 Response

  1. Liboslava Lahodová napsal:

    Václav Havel před 25 lety varoval před lidmi, kteří intrikují, jednají tajně za zády občanů a podobně.
    Po 25 letech MUDr. Jan Hnízdil mluví o chování našich politiků: „Nenacházel jsem v něm slušnost, zodpovědnost ani zdravý rozum. Vysvětlení mi poskytla medicína.“ „Apelovat na mravnost a zodpovědnost našich politiků je bezpředmětné. Tyto vlastnosti nemají v osobnostní výbavě.“ „Vytvářejí nesnesitelné podmínky k životu. Proto stůněme.“ „V těžce nemocné společnosti nemohou žít zdraví občané.“ (Oficiální definice zdraví zní, že je to stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody. A dokazuje to i legendární pokus perského učence a lékaře Avicenna, který do dvou sousedních kotců umístil domácího berana a vlka. Beran přestal žrát a za několik dní pošel. Zahubil ho stres z přítomnosti dravce.)
    Přání k Novému roku je skvělé. Chceme-li dostát sametovému heslu „nejsme jako oni“, musí být politici pod důslednou občanskou kontrolou, musí se zodpovídat, skládat účty a být odvolatelní. Jedině to je jistota, že nebudou ještě horší než byli oni.
    Zdraví Vás Lahodová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *