Událo se v roce 2014

Začal platit nový občanský zákoník. Po letech v komatu zemřel bývalý izraelský premiér Ariel Šaron. Vznikla nová koaliční vláda mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL, premiérem se stal Bohuslav Sobotka. V Západní Africe vypukla epidemie eboly, která usmrtila tisíce lidí. V ruském Soči se konaly XXII. zimní olympijské hry, které se staly nejdražšími v historii novodobých olympiád. Byla to zároveň první zimní olympiáda konaná bůhvíproč v subtropickém pásu. Čeští sportovci byli veskrze úspěšní. Hokejový národní tým složený z velké části z trenérových kamarádů a příbuzných ale podle očekávání vyhořel a trenér Hadamczik rezingoval.

Na Ukrajině propuklo povstání proti prezidentu Janukovyčovi při němž bylo zabito přes 100 občanů. Ukrajinský parlament prezidenta odvolal a ten podle očekávání uprchl do Moskvy. Rusko v následné reakci vojensky obsadilo poloostrov Krym a počalo jeho okupaci. Na západě Ukrajiny propukla válka mezi proevropsky orientovanou západní Ukrajinou a prorusky orientovanou východní Ukrajinou, podpořenou vojensky vojáky a dobrovolníky z Ruské Federace. Západní svět uvalil na Rusko sankce. Zemřela režisérka nové vlny Věra Chytilová. Boeing společnosti Malasian Airlines odletěl z Kuala Lumpuru a od té doby jej nikdo nespatřil. Novým prezidentem Ukrajiny se stal Petro Porošenko.

Proruští separatisté Někdo sestřelil nad  východní Ukrajinou plně obsazené letadlo, které patřilo opět Malasian Airlines. Slovenským prezidentem se stal podnikatel Andrej Kiska. Poté, co vatikánská lékařská komise potvrdila, že papežové Jan XXIII. a Jan Pavel II. posmrtně vykonali několik zázraků, prohlásila katolická církev oba muže za svaté. Zemřel Wojciech Jaruzelski, bývalý vůdce komunistického Polska. V Afghánistánu bylo při sebevražedném útoku zabito pět českých vojáků. Německo vyhrálo mistrovství světa v kopané. V Nigérii začala s nebývalou silou řádit islámská teroristická sekta Boko Haram s cílem zavést v zemi právo šaría. V Sýrii a iráckém Kurdistánu začala s nebývalou silou řádit islámská teroristická sekta Islámský stát s cílem zavést v zemích právo šaría.

Princ William a vévodkyně Kate oznámili, že čekají druhé dítě. Skotsko se neodtrhlo od Spojeného Království. V izraelsko-palestinském konfliktu (kromě dvou tisíc zabitých) vše při starém. Dva z vůdců Rudých Khmérů Nuon Čea a Khieu Samphan byli po 35 letech kambodžským soudem uznáni vinnými z genocidy a zločinů proti lidskosti a odsouzeni na doživotí. Zemřeli skladatelé Petr Skoumal a Petr Hapka. Vesmírná sonda ze Země poprvé přistála na kometě. Proběhly volby do Senátu a místních zastupitelstev. Prezident Zeman svými činy a výroky ukázal, že je ještě neřízenější střela, než se původně tušilo. V listopadu pak byl během projevu k oslavě Sametové revoluce vypískán o ostřelován vejci. Americký prezident Obama oznámil, že USA pomalu ale jistě začne rušit embargo vůči komunistické Kubě. Zemřel despotický a veleúspěšný ruský hokejový trenér Viktor Tichonov. Slovem roku se stala „kunda“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *