KYSELKA – Bramborová polévka z podmáslí nebo syrovátky
Tato polévka vznikla na začátku 19. století, protože teprve tehdy zde brambory zdomácněly. Je to spolu s fazolem jedna z nejmladších objemových potravin v Evropě vůbec. Mladší je pouze soja. Obliba této polévky byla na Polensku, Brodsku, Humpolecku a na části Jihlavska a Žďárska.
- 4 porce za 30 minut
- 0,5 l vody
- 1 l podmáslí nebo syrovátky
- 600 g brambor
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 2 – 3 vejce
- sůl
- kmín
1. Do hrnce dáme osolenou studenou vodu a oloupané na kostky nakrájené brambory.
2. Když brambory změknou, zalijeme vývar jíškou z 20 g másla a mouky a podlijeme dobře rozšlehaným podmáslím nebo syrovátkou.
3. Povařenou polévku okořeníme kmínem (může být tlučený nebo mletý), přidáme zbytek másla a můžeme vpustit vejce jedno po druhém.
4. Vejce povaříme na mírném plameni asi 4 minuty a máme hotovo.