Město Polná chce investovat 15–20 milionů. Ale kam?

V roce 2019 přebývalo na účtu města Polná 10 milionů. Zastupitelé svou většinou rozhodli peníze investovat do fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND, který sliboval minimálně garantovaný výnos 2 % za rok. CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND prezentoval svůj business plán jako kupování nemovitostí a jejich následné pronajímání. Investice stále pokračuje a město z ní dostává slíbená procenta.

Letos je situace podobná. Na účtu města přebývají peníze, z nichž 15–20 milionů by dle návrhu starosty Jindřicha Skočdopole mělo být investováno, aby se peníze za rok neznehodnotily inflací.

Na finanční výbor přijeli na pozvání zástupci společnosti F.X.C.G. Alfa s. r. o., která nabízí krásné zhodnocení 6,5 % za rok.

U obou investic si můžeme položit otázku, zda je vhodné, aby zastupitelé investovali veřejné peníze do soukromých firem a vytvářeli tak městu riziko, že o peníze přijde. Je to diskutabilní, ale netvrdím, že nemají. Možná je to otázka výše rizika. A o tom chci v tomto článku hovořit.

Šest a půl procenta ročního výnosu, který firma F.X.C.G. Alfa s. r. o. nabízí, je u dvaceti milionů hezká vidina. Na druhé straně ale stojí, že tato firma byla založena v září 2020, pročež ještě nemá uzavřen ani jeden účetní rok. Neznáme tedy ani její obrat, ani majetek atd. Její základní jmění je deset tisíc korun. Čím nám tedy vlastně ručí v případě, že se nám investované peníze nevrátí? Pro rozehnání obav uvedli zástupci firmy na zasedání finančního výboru tři velmi nepřesvědčivé reference, z nichž jedna byla město Pohořelice. To však prostřednictvím této firmy neinvestovalo ani korunu. Proč byla nabídnuta i tato reference, nevím. Vedoucímu ekonomického odboru města Polná panu Vítu Zachariášovi na otázku, zda už přes ně někdy investovalo jakékoliv město, řekli zástupci této firmy otevřeně, že nikdy.

Členové finančního výboru se na doporučení firmy F.X.C.G. Alfa s. r. o. zastupitelům neshodli hlavně z důvodu nedostatečných záruk za tuto investici. Ekonomický odbor městského úřadu dokonce vyhodnotil rizikovost této investice číslem šest na škále od jedné do sedmi, protože Business plán této firmy je založen na zhodnocování financí nákupem a prodejem různých měn.

Starosta města Jindřich Skočdopole navrhl znovu uložit „vedení města a Finančnímu výboru Zastupitelstva města Polná předložit konkrétní nabídku na zhodnocení finančních prostředků ve výši 15–20 mil. Kč.“ Předseda finančního výboru pan Miloš Kvasnička navrhl, aby se hledaly pouze zajištěné investice, což nebylo zastupiteli přijato. Prošel původní návrh. Je tedy možné, že o firmě F.X.C.G. Alfa s. r. o. ještě uslyšíme.

S první investicí v roce 2019 jsem nesouhlasil, ale oproti této nabídce se mi zdá být zajištěna královsky.

Věřím, že firma F.X.C.G. Alfa s. r. o. je solidní partner, ale podle mého názoru by město s veřejnými penězi nemělo podstupovat takto nebo podobně rizikové investice.

2 Responses

  1. Petr Denk napsal:

    Dobrý den všem, já osobně vnímám toto vše co se děje jako podivné pokusy o nehospodárnost, která naznačuje a pramení z nekompetentnosti vedení města. Před volbami se vedení města chlubilo ve zpravodaji různými grafy, jaké bude mít město příjmy a podobně, přitom v tu dobu bylo 3. nejzadluženějším městem v ČR v kategorii obdobné velikosti měst (tj. údaj z oficiálních statistik, které hodnotí rating měst a obcí – to bylo zveřejněno volebním uskupením Společně pro Polnou). Od té doby, město sice splácí své dlouhodobé závazky, ale stále je to poněkud vlažným tempem. Je třeba říci, že místo toho, aby se přešlapovalo nad pochybnými vklady do různých fondů apod., tak na místě je především větší intenzita splácení těch nadělaných dluhů. Připomínám, že Společné pro Polnou jako jediné uskupení mělo v programu splácení dluhů a to jako jednu ze dvou hlavních priorit.
    Od té doby se nic nezměnilo, i nyní doporučujeme, aby se dluhy splácely a mnohem intenzivněji a opakovaně především prostřednictvím našich zastupitelů upozorňujeme a varujeme vedení města před různými rizikovými investicemi na zhodnocení těch několika málo našetřených peněz, které vnímáme spíše jako prostředky určené na likviditu města. Naši zastupitelé neustále při projednávání podobných pseudonabídek upozorňují na řádné zacházení s veřejnými financemi.

  2. Peca napsal:

    Dle výpisů z veřejných rejstříků pánové jednatelé sedí v několka vlastních společnostech. Účetní uzávěrky ukazují, že jejich firmy nevydělávají. Mají jen vlastní vložený kapitál. Očividne Polenské zastupitelstvo dalo peníze do správě firmě, která nemá žádnou historii. Tohle je fakt péče řádného hospodáře. Zajímalo by mne, jestli zastupitelé takto zachází i s vlastními prostředky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *