Událo se 9.-15. května

České dráhy nakoupily třicet let staré vagony z Rakouska, aby cestujícím zvýšily komfort. Vedení Karlových Varů se rozhodlo, že dá k soše T. G. Masaryka cedulku se jménem prezidenta, aby si jej ruští turisté nepletli s Leninem. Ženě z Jičína utekla samička nosála, pokousala prodavačku a zranila policistu. V Rozvadově bylo otevřeno muzeum železné opony. Izraelští vojáci zranili několik desítek Palestinců, kteří přišli v „den katastrofy“ (výročí vzniku Izraele) masově protestovat na hranice. Zemřel hudebník Ivo Pešák.

Španělsko zasáhlo zemětřesení. Řekové bojovali v ulicích za sociální stát. Unikla další nahrávka Věcí veřejných; ty tvrdí, že za to může Kočí. Na nahrávce se Vít Bárta nepěkně vyjádřil o prezidentu Klausovi (mimo jiné prohlásil, že Klaus zničil Béma), jemuž se poté omluvil s tím, že slova pronesl v opilosti. V Thajsku byly dopadeni Josef Blažek a Rudolf Tesárek, kteří před třemi lety ukradli 74 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury, pro kterou pracovali. Osmadvacetiletý bavorský policista byl propuštěn z práce, poněvadž s přítelkyní souložil v kostele, navíc během mše.

Ukrajina vykázala ze země dva české diplomaty, kteří měli údajně provádět špionáž. Na skládce u Henčova hořely stovky pneumatik. Václav Klaus slavnostně otevřel na zámku v Lednici pokojíčky princů a princezen s osmisetpadesátihlavou sbírkou loutek Milana Knížáka. Pracovníci ruského konzulátu v Brně zavolali policii na pošťáka, mysleli si totiž, že je to terorista, který v brašně nese bombu. Kaddáfí nechal na svém bunkru postavit hřiště pro děti. Na jižní obloze se seřadily Merkur, Venuše, Mars a Jupiter. Izraelská firma Accel Telecom vyvinula speciální mobil pro ortodoxní židy – jde s ním pouze volat, přičemž o sobotách stojí jedna minuta hovoru v přepočtu kolem padesáti korun.

Bosenský Srb Dragan Crnogorac dostal třináct let za podíl na masakru Bosňáků ve Srebrenici, Američan ukrajinského původu John Demjanjuk dostal pět let za podíl na smrti 28 000 Židů v koncentračním táboře Sobibor a pět let dostal i vůdce běloruské opozice Andrej Sannikau – za účast na protivládní demonstraci. Američanka z Oregonu se po operaci probudila s rumunským přízvukem. Finsko vyhrálo mistrovství světa v hokeji. Česká republika vybojovala bronz. Jaromír Jágr byl zvolen nejlepším útočníkem mistrovství. Mimo to vsítil Fin Mikael Granlund v semifinále neuvěřitelný gól. Ve Žďáře nad Sázavou se konala každoroční pouť. A čtyřiašedesátiletý muž z České Skalice napadl manželku sekáčkem a potom omdlel, protože spatřil krev.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *