Kopřivňačka

Jarní polévka pocházející už z raného středověku.

4 porce za 15 min.

200 g vršků mladých kopřiv, 40 g hladké nebo polohrubé mouky, 40 g másla, sádla nebo loje, 1 vejce nebo 1 žloutek, sůl, muškátový oříšek (původně se používalo koření z neznámých bylinek), 40  g cibule, 1 stroužek česneku, 1 žemle nebo rohlík, trocha smetany na rozšlehání vejce

1. Oprané kopřivy krátce povaříme v masovém vývaru. Cibuli nakrájíme na jemno.

2. Na polovině mastnoty zpěníme cibuli a drcený česnek, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme zcezeným vývarem, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a necháme přejít varem.

3. Do hotové polévky vmícháme ve smetaně rozšlehané vejce, ale už nevaříme.

4. Na talíři přelijeme smažené kostky pečiva. Původně se chleba nebo placka přikusovaly.

Možná je varianta jenom z vývaru kopřiv. Tak se začala vařit po 30ti leté válce. Dodnes ji tak dělají v Podkrkonoší kde jinazývají vopyška nebo kopřivačka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *