V listopadu budeme opět promítat „JEDEN SVĚT“

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá společnost Člověk v tísni, je v současnosti největším dokumentárním festivalem s tematikou lidských práv na světě. Nekoná se jen v hlavním městě, ale po promítání v Praze se projekce přesouvají do 33 českých a moravských měst. 

Divácky nejúspěšnější dokumenty pak vstupují do programu Promítej i ty!, jehož prostřednictvím si kdokoli v České republice může film zdarma půjčit a promítnout svému publiku. Cílem tohoto programu je přinést kvalitní dokumentární snímky i do míst, kde se festival nekoná.

Této příležitosti využíváme i my, občanské sdružení Polenský kruh. Za podpory města Polná Vám na jaře a na podzim promítáme vždy tři filmy, na něž zveme hosty, kteří mají k tématu co říci. Pokud jste se promítání ještě nezúčastnili, zkuste to teď v listopadu. Určitě nebudete litovat.

Na začátku Vám představíme hosta, který bude mít k filmu krátký komentář. Potom Vám promítneme film a nakonec se můžete nebo nemusíte zapojit do diskuze s člověkem, kterého jsme pozvali. K tomu si objednáte kávu, pivo, víno, či nějaké nealko, jelikož promítáme v Zámecké restauraci.

Podzimní kolekce filmů je následující:

Dál nic
Režie Ivo Bystřičan / Česká republika / 2013 / 75 min
Čtvrtek 6.listopadu 2014 od 18.00 v salonku Zámecké restaurace

Ani po sedmi letech se stavařům nedaří uvést do provozu pár zbývajících kilometrů dálnice D8 vedoucí chráněnou oblastí Českého středohoří, směrem do Německa. Dokončení stavby blokuje série žalob občanského sdružení Děti Země, které upozorňuje na nezákonný průběh celého projektu. Místní lidé ale vnímají situaci odlišně. Kvůli nedostavěným úsekům jim pod okny denně proudí nekonečné množství aut a kamionů a oni by se rádi dočkali klidu. Neřeší přitom, že za zpoždění stavby může v první řadě neschopnost státu dodržovat vlastní zákony. Autorský film režiséra Iva Bystřičana je rámován působivými obrazy unikátní krajiny Českého středohoří.

HOST KATEŘINA RUSCHKOVÁ, vedoucí odboru životního prostředí na jihlavském magistrátu

Úžasný Ázerbájdžán!
Režie Liz Mermin / Velká Británie / 2012 / 60 min
Čtvrtek 13.listopadu 2014 od 18.00 v salonku Zámecké restaurace

Ázerbájdžán je jako dravý orel, který přirozeně spojuje kultury Západu a Východu. Tak se snaží před mezinárodní veřejností prezentovat stát i místní představitelé. V zemi bohaté na ropu vyrůstají mrakodrapy, Ázerbájdžán se dostal do Bezpečnostní rady OSN, prezident Alijev si potřásá rukou s nejvýznamnějšími státníky světa. Když ázerbájdžánský pěvecký duet vyhrál apolitickou hudební soutěž Eurovision, vyhlásil prezident vítězství národním úspěchem. Film je příběhem země dvou tváří. Pod nablýskanou fasádou se podle mezinárodních pozorovatelů skrývá represivní a zkorumpovaný režim, který tvrdě potlačuje svobodu slova. S odpůrci nemá stát slitování. Nepohodlné novináře zatýká na základě smyšlených obvinění, nebo je rovnou nechává likvidovat a jakékoliv projevy nesouhlasu potlačuje násilím.

HOST MILAN ŠTEFANEC, člen Nezávislého sociálně ekologického hnutí Nesehnuti.cz.

Epicentrum
Režie Petr Jančárek / Česká republika / 1993 / 38 min
Středa 19
.listopadu 2014 od 18.00 v salonku Zámecké restaurace

Jak vypadaly začátky největší humanitární organizace ve střední a východní Evropě? Několik nadšenců namačkaných v jedné malé místnosti v redakci Lidových novin a ochotných nasadit vlastní život proto, aby někomu pomohli, to všechno bez nároku na jakoukoli odměnu nebo plat. Pro někoho z nich znamenala práce v nadaci Lidových novin spíš velké dobrodružství a naplnění touhy po nebezpečném cestování, pro jiného osobní vyjádření nesouhlasu s tím, co se ve světě děje. Film ukazuje, že žádný válečný novinář nemůže být nestranný a vysvětluje tím unikátní partnerství válečných korespondentů a humanitárních pracovníků, kteří stáli za vznikem Člověka v tísni.

HOST PETRA PROCHÁZKOVÁ, novinářka, humanitární pracovnice, zpravodajka z válečných konfliktů, které vznikly po rozpadu bývalého Sovětského svazu a na Kavkaze, spolu s Jaromírem Štětinou zakladatelka soukromé novinářské agentury Epicentrum.

Těšíme se na Vás. Za občanské sdružení Polenský kruh Eva Vařejčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *