Zimní výlet na Karlštejn a Křivoklát

České hrady Karlštejn a Křivoklát patří ke skvostům našich památek. Vzhledem k tomu, že jsou oba otevřeny i v zimě, připravili jsme pro Vás typ na jednodenní výlet. Autem pojedete z Polné na Karlštejn přibližně hodinu a půl, je to kolem 150 km. Z Karlštejna na Křivoklát potom dalších 40 minut.

Hrad Karlštejn

Gotický hrad byl založen v roce 1348 českým králem a římským císařem Karlem IV. Mezi českými hrady zaujímá zcela výjimečné postavení, jelikož byl a je místem pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů.

Otvírací doba
od 25. 12. do 31. 12. 2010 denně od 9.00 do 15.00
od 1. 1. do 10. 1. denně od 9.00 do 15.00
v únoru 27. a 28.2. od 9.00 do 15.00
Kaple sv. Kříže je však otevřena pouze v letních měsících.

Na Silvestra a na Nový rok budou každou začínající prohlídku hradu vítat pražští pozounéři ukázkami staré hudby.

Vstupné
Dospělí 150,-Kč
Děti od 6 let, studenti, důchodci od 65let, invalidé 100,-Kč
Rodinné vstupné (rodiče a jejich děti do 15 let) 390,-Kč

Parkování
Centrální parkoviště se nachází cca 2 km pod hradem, a je placené.

Zimní prohlídkový okruh
Zahrnuje historické interiéry dvou pater Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské věže s cenným vybavením ze 14.–19. století. Jedná se o Dvořenínskou síň, Rytířský sál s kaplí sv. Mikuláše, Královský sál předků, Hodovní a Audienční síň, Karlovu ložnici s kaplí sv. Václava, renesanční interiéry děkanství, Hradní pokladnici, Klenotnici, bývalé hradní vězení v přízemí Mariánské věže. Na této trase je rovněž vystavena kopie české a říšské koruny.

Na nádvoří, v bývalém hradním vězení, tzv. Července, je otevřeno občerstvení a suvenýry se širokou nabídkou publikací, knih, pohledů, replik historického skla, zbraní, uměleckých předmětů, šperků a videoprogramů.

Studniční věž je volně přístupná část hradu. Můžete tu nahlédnout do 78 m hluboké hradní studny. Zajímavostí je, že tato studna nikdy neměla vlastní vodu. Ta se do ní přiváděla přísně utajenou štolou z blízkého potoka. Nyní je zde instalována prodejní galerie keramiky.

V obci Karlštejn můžete dále navštívit
Muzeum betlémů, více na www.betlemykarlstejn.cz
Muzeum voskových figurín, více na www.waxmuseumprague.cz
Muzeum hodin, více na www.muzeumhodin.cz

Více informací najdete na www.karlstejn.cz.

Hrad Křivoklát

Je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským.

Otevírací doba
do 31. 12. 2010 otevřeno v sobotu, neděli a ve svátek od 10.00 do 15.00 hodin
od 11. 1. do 26. 3. otevřeno denně kromě sobot a nedělí od 10.00 do 15.00 hodin

Vstupné
se pohybuje v rozmezí od 80,- do 150,-Kč podle typu prohlídkové trasy. Rodinná vstupenka stojí od 210,- do 260,-Kč.

Prohlídkové trasy
V zimě je otevřen pouze 1. prohlídkový okruh, který zahrnuje interiéry hradních paláců. Prohlídku hradu můžete spojit s vycházkou po čtyřech značených vycházkových okruzích k nejkrásnějším vyhlídkám na hrad Křivoklát a nejzajímavějších míst v jeho okolí.

Na Křivoklátě se natáčely pohádky Anděl páně, Třetí princ, Škola princů, pořad Kde bydlely princezny či Tři mušketýři.

Nedaleko Křivoklátu můžete ještě navštívit
Hostinec U Rozvědčíka v Nezabudicích – zájezdní a výletní hospůdku postavil nazabudický občan Jaroslav Franěk, který ji také až do svého zatčení a uvěznění gestapem sám provozoval. Místo je také spojeno se spisovatelem Otou Pavlem, jehož Muzeum V Luhu je nedaleko, ovšem v zimě zavřeno.

Více na www.hostinecurozvedcika.cz



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *