Hejhulové z RRTV

Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), zdá se, už dlouho pijí krev nadávky a vulgarismy, které se den co den nepřetržitě linou z úst moderátorů českých televizí a rádií. RRTV proto rozeslala do televizních a rozhlasových redakcí upozornění na porušování zákona a přiložila z Wikipedie okopírovaný seznam nevhodných slov (zřejmě ze stránky http://cs.wikipedia.org/wiki/Nadávka).

Nevhodná slova jsou rozdělena do mnoha kategorií, například urážlivé pro ženy (babizna, jedubaba, rachejtle), slova označující zvířata (prasopes, pazneht), obzvláště pikantní kategorií jsou slova označující odumřelé části rostlin (pařez, stará větev, ba dokonce kořen) Samozřejmě nesmí chybět náboženské výrazy (krucifix, šmarjápano, kristovanoho) slova rasistická (pozor, kromě negra též turek, maďar, bulhar či křovák). Dále slova urážející nedokonalé tělesné nebo duševní schopnosti (mrzák, idiot, blázen či bůhvíproč bulík), označení druhých jako zastánce nesympatických názorů (nácek, komouš, pánbíčkář), slova označující zvláštní vlastnosti (přetrhdílo, štěkna, podržtaška, dokonce i hezoun), vulgární novotvary (vlezdobruselista!) nebo označení urážlivá jen v kontextu (tydýt, vrták, hejhula, matěj).

Šmarjápano! To jsou skutečně páni a paní rozhlasoví a televizní radní takoví vrtáci? A potřebujeme vůbec tenhle podivný orgán plný hejhulů, paznehtů a přetrhdíl? Mám dojem, že televize a rádia by se bez něj vcelku bez problémů obešla. Nehledě na to, že lépe by jim poradil kdejaký křovák.

Více se dočtete například zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *