Událo se 17.-23. ledna

Média informovala o tom, že válečný zločinec Klaus Barbie zvaný lyonský řezník spolupracoval v šedesátých letech s tajnou službou SRN. Dominik Hašek se dostal do formy. Zlatý glóbus za nejlepší film roku 2010 získal Social Network Davida Finchera. Jižní Súdán si odhlasoval nezávislost, pro bylo téměř 99 % voličů. V jihlavské nemocnici vznikne oddělení pro umírající, první svého druhu u nás.

Ruský plukovník na penzi Aleksandr Gluščenko se chtěl poustevničením a hladovkou domoci bytu. „Hladovět už nebudu. Nemá to cenu. Nikdo nereaguje,“ postěžoval si. Pražský kněz a teolog Tomáš Halík dostal od Polské rady křesťanů a židů čestný titul Člověk smíření. „Svého Palacha máme, ale ještě nemáme svého Lecha Walesu nebo Václava Havla“ prohlásil tuniský básník Abdalwaháb Meddeb v souvislosti s událostmi v Tunisku posledního měsíce. Jihlavské listy přinesly zprávu, že obleva odkryla psí hovínka.

Manažer společnosti Apple Steve Jobs si vzal kvůli nemoci zdravotní volno, což vyděsilo investory a akcie Applu padly o devět procent. Čtyři Češi byli uneseni v Jemenu, vysvobodila je policie. Rodina bývalého polského prezidenta Lecha Kaczyńského obvinila z jeho smrti Rusko. Přemysl Sobotka předal norskému velvyslanci v Praze Jensi Eikaasovi nominaci Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru. V Tunisku padla cenzura internetu.

V anketě serveru www.tripadvisor.com o nejlepší hotel světa zvítězil malostranský hotel U Zlaté studně. Barmská disidentka Aun Schan Su Ťij, která byla nedávno propuštěna z mnohaletého domácího vězení, dostala přístup k internetu, ale jak řekl její asistent, „ještě ho nepoužila, protože signál je příliš slabý“. Během šesté operace prsou zemřela německá pornohvězda Sexy Cora. Soudní dvůr Evropské unie informoval Francii, že počet křeččích nor v zemi klesl z 1 167 v roce 2001 na 298 v roce 2010, a varoval ji, že musí učinit kroky k záchraně druhu.

Americká policie zatkla ve státech New York, New Jersey a Rhode Island 125 osob ze sedmi mafiánských rodin. Statistika ukázala, že rok 2010 byl velmi teplým. Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do čtvrtfinále. Usáma bin Ládin pohrozil Francii zabitím jejích vězňů, pokud země nestáhne své vojáky z Afghánistánu. Muž z Chebska hodlal umrznout v bažině; policisté, kteří se ho snažili vyprostit, v ní uvízli a museli jim pomoci hasiči.

Čech se řítil Švýcarskem rychlostí 195 km/h, na alpských silnicích je to za poslední měsíc už druhý případ tak vysokého překročení rychlosti českým řidičem. Sedmnáctiletá Pákistánka utekla se sousedem z venkova do města, rodina ji za to popravila elektrickým proudem. A v Číně byla objevena samice pterosaura se zachovalým vejcem stará asi 160 milionů let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *