Porkkanapuuro – mrkvová kaše
Jistě jsou mezi čtenáři tací, kteří již měli tu čest ochutnat mrkvovou kaši. Málokdo ale ví, že mrkvová kaše patří mezi tradiční finské vánoční pokrmy. Nemusíte ji však ochutnat pouze na vánoce, finskou mrkvovou kaši si můžete připravit třeba hned.
Budete potřebovat:
600 gramů mrkve
litr vody
100 g jemné krupice
100 g cukru
špetku soli
a 2 polévkové lžíce citronové šťávy
Mrkev oloupejte, nasekejte a ve vodě vařte doměkka. Odstavte z plotny, přidejte citronovou šťávu, cukr, sůl a krupici a dobře promíchejte. Vařte směs na mírném ohni za občasného míchání po dobu 5-8 minut. Pak ji rozmixujte na kaši. Můžete dochutit podle potřeby skořicí, osolit, osladit, okyselit, jak je libo. Nejlépe chutná finská mrkvová kaše vychlazená.
Použit obrázek z webu www.rockyroad.vuodatus.net.